Home Alcoià El tèxtil frena la seua reconversió cap a la Sanitat al esperar...

El tèxtil frena la seua reconversió cap a la Sanitat al esperar menys beneficis pel preu de les mascaretes

914
0
SHARE

El sector del tèxtil, que aspirava a crear un potent clúster productiu per a abastir de material al sistema sanitari, ha vist frenades les seues expectatives. Ha sigut degut al preu màxim establert pel Govern per a les mascaretes, i que deixa, segons la patronal Ateval, sense beneficis a les empreses del ram. Han hagut d’invertir en reconvertir la seua producció i homologar productes, i no veuran, asseguren, recompensat el seu esforç. Algunes d’elles, de fet, estan tirant-se enrere.

La idea d’auto abastir al sistema sanitari valencià dels productes necessaris en cas d’una emergència com la vigent pandèmia mundial del coronavirus s’ha vist aturada, al menys en el sector del tèxtil. Des del Govern del Botànic es porta setmanes instant -i destinant ajudes- a que diferents sectors productius, començant pel dels teixits, bolquen la seua capacitat productiva per a abastir al sector sanitari. El mercat mundial d’aquest tipus de productes està ara en un estat hiper agressiu que d’una banda dispara els preus dels productes; i d’altra dona peu al frau.

Al voltant de 80 empreses tèxtils de tota Espanya, moltes del les quals operen a l’Alcoià, El Comtat i la Vall d’Albaida, han invertit per a destinar part de la seua producció a fer material sanitari. El Govern central, ha intervingut els preus de béns com les mascaretes per a fixar-los en 0,96 euros com a màxim per unitat. Un preu que, segons els empresaris tèxtils, els deixa sense cap marge de beneficis després d’haver invertir considerables sumes per a adaptar la seua producció. Les empreses que ja ho han fet seguiran en aquesta línia. Altres han aturat aquest procés.

Aquesta realitat impedirà consolidar un potent clúster tèxtil al nord de la província d’Alacant i sud de la de València, ja que les mesures preses per l’Executiu perjudiquen, afrimen, els guanys dels sector. De fet, des de la patronal tèxtil valenciana del ram, Ateval, creuen que pot produir-se un mercat negre de les mascaretes on siga impossible controlar el preu. Atisben que el preu d’aquests productes -massa baix per a la patronal- pot derivar en un desabastiment pel mal ús que es faça d’uns elements massa barats. Les empreses tèxtils han hagut d’invertir molt en homologar els seus productes per a poder abastir a la Sanitat i necessiten veure el seu esforç recompensat.

Ateval també critica el fet de que grans empreses del sector han rebut comandes per part del Govern per a abastir els centres sanitaris, cosa que no ha arribat a les petites empreses de la zona.