Home Alcoià Els ajuntaments de la muntanya es queden per quint any seguit sense...

Els ajuntaments de la muntanya es queden per quint any seguit sense 1,5 milions del Fons de Cooperació Municipal

896
0
SHARE

Els socialistes han criticat la negativa de la Diputació d’Alacant a adherir-se al Fons de Cooperació Municipal. És el cinquè any consecutiu que els ajuntaments alacantins no accediran a ajudes que complementen a les de Generalitat i que són de lliure disposició per als consistoris. Segons el PSPV, s’han perdut ja 6 milions d’euros a la muntanya.

Una de les primeres mesures que va prendre a partir del 2015 el Govern del Botànic va ser oferir més llibertat als ajuntaments valencians. Però eixa capacitat de maniobra per als ens més propers als ciutadans hauria d’anar acompanyada de més finançament. Uns diners que cada ajuntament podria invertir en allò que considerara més necessari i que estarien facilitats a parts iguals per la Generalitat i les diputacions de les 3 províncies. Des del primer moment, la d’Alacant es va negar a aportar al conegut com a Fons de Cooperació Municipal (FCM), cosa que tornarà a ocórrer en la present legislatura.

Així ho ha denunciat el grup socialista a l’ens provincial, encapçalat per l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés. Segons els PSPV provincial, la negativa de PP i Ciutadans a aprovar la proposta socialista per a adherir-se al pacte impedirà l’arribada de fons que consideren necessaris per a les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. En total, Francés situa en 1,5 milions les pèrdues que la no inclusió de la Diputació d’Alacant en el FCM suposarà per als ajuntaments de la muntanya alacantina.

Per al grup socialista en la Diputació d’Alacant, aquesta negativa suposa un agravi comparatiu entre els ajuntaments de la província d’Alacant i la resta de consistoris valencians. Aquests últims reben anualment el doble de finançament per part del fons que els alacantins. Des del PSPV consideren que es tracta d’una realitat que perjudica especialment als ajuntaments més menuts, que registren majors dificultats a l’hora d’accedir a finançament. Una situació que s’agreuja, hagut compte de que moltes de les ajudes que destina la Diputació van dirigides a algun menester en concret. Per contra, els finançament del FCM pot ser invertit en qualsevol necessitat de cada ajuntament, pel que la decisió de PP i Ciutadans és, segons els socialistes, encara més perjudicial per als consistoris alacantins.

Des que fou activat el Fons de Cooperació Municipal, el PSPV a Diputació considera que els ajuntaments de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han deixar d’ingressar fins a 6 milions d’euros en concepte d’ajudes. Diners que podrien anar destinats a millorar els serveis que reben els veïns de les poblacions de la zona.