Home Agricultura Els Bombers de la Diputacio, pioners en l’ús d’una app de control

Els Bombers de la Diputacio, pioners en l’ús d’una app de control

437
0
SHARE

Carlos Mazón: “Som la primera institució provincial que implementa aquesta eina per a incrementar la seguretat i afavorir la capacitat de resposta dels efectius del Consorci Provincial”

Amb l’objectiu de facilitar l’ús de la plataforma, s’ha dissenyat un pla de formació que s’exportarà a tots els municipis del territori

El Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant ha implementat una nova aplicació mòbil destinada al control i monitoratge de les cremes agrícoles. El president de la institució provincial, Carlos Mazón, i el diputat d’Emergències, Javier Sendra, van presentar el matí de divendres aquesta innovadora plataforma tecnològica que, a més, permetrà reduir el risc d’incidents i previndre incendis forestals.
​L’acte ha comptat també amb la intervenció de l’inspector cap del Servei, José Rubio, i amb la del representant de l’empresa que ha desenvolupat la proposta, Jorge Aura.
​“Som la primera Diputació que posa en marxa aquesta iniciativa preventiva, pionera en tota Espanya, per a controlar i minimitzar el risc de les cremes de restes de poda i restolls”, ha assenyalat el president, qui ha recordat que, durant l’època estival, quan la probabilitat d’incendis és especialment alta, “aquest tipus d’accions estan absolutament prohibides”.
​”Control Foc” és el nom d’aquesta eina que connecta a ciutadans, bombers i ajuntaments i que presenta un disseny senzill i intuïtiu perquè puga ser usada sense dificultat, especialment per les persones majors.
L’app es pot descarregar gratuïtament en qualsevol telèfon intel·ligent, ja siga IOS o Android, i ofereix diferents prestacions en funció del tipus d’usuari. Als agricultors els permet consultar informació sobre aspectes com els nivells de preemergència, si està permés o no realitzar aquesta activitat i, fins i tot, si hi ha avisos o restriccions vigents. A més, podran indicar l’hora d’inici i de fi de la crema per a activar el monitoratge per part dels efectius del Consorci Provincial i avisar-los immediatament en cas que es produïsca qualsevol situació d’emergència o descontrol del foc. “Amb només prémer un botó, el sistema enviarà als bombers les coordenades d’ubicació perquè l’extinció siga més ràpida, coordinada i eficaç”, ha explicat el representant de l’empresa.
​Als membres del CPBA, per part seua, els ajuda a controlar les cremes mitjançant un sistema de geolocalització i els possibilita el seguiment en directe d’aquestes, de manera que, si l’agricultor activa l’alerta d’incendis, els bombers reben la notificació de manera instantània. “Gràcies a aquesta iniciativa, que combina els recursos del Centre de Control amb l’atenció telefònica i en línia, el CPBA augmenta la seua capacitat de resposta davant una crema descontrolada”, ha manifestat el diputat.
​Aquesta aplicació també presenta múltiples avantatges per als consistoris, ja que simplifica els processos administratius per a donar d’alta als usuaris de cremes, facilitant l’enviament de notificacions als mateixos i reduint la càrrega de treball dels tècnics municipals, augmenta l’eficàcia en la gestió de la informació i ofereix un major control de la seguretat.
​Amb l’objectiu de facilitar l’ús de la plataforma, la Diputació d’Alacant ha dissenyat, al costat de l’empresa encarregada de la proposta, un pla de formació que s’exportarà a tots els municipis de la província perquè ajuntaments i usuaris aprenguen a utilitzar-la.
​En una primera fase, els cursos s’impartiran a les poblacions de menys de 5.000 habitants, “amb la finalitat que el pròxim 15 d’octubre, quan tornen a autoritzar-se les cremes agrícoles, els veïns de la localitat i els treballadors del consistori estiguen preparats i familiaritzats amb aquest projecte”, ha indicat Sendra, qui ha avançat que, posteriorment les sessions s’estendran a la resta del territori.
​Finalment, el president ha destacat el “magnífic treball” dels bombers del Consorci Provincial “un equip de professionals del qual estem molt orgullosos per la seua enorme dedicació i excel·lent preparació”, al mateix temps que ha recalcat que des de la Diputació d’Alacant “cada dia són més els recursos que dediquem i la inversió que realitzem amb la finalitat de garantir la seguretat i oferir el millor servei, tant a municipis com a ciutadans”.