Home Cocentaina ‘Els Comptes’ inicien aquest cap de setmana el camí cap a les...

‘Els Comptes’ inicien aquest cap de setmana el camí cap a les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina

508
0
SHARE
Esquadra de negres de la Filà Contrabandistes en la volteta del dissabte

Cocentaina ja es troba a una setmana vista de l’inici de les seues Festes en honor a Sant Hipòlit Mártir i abans dels dies grans, el municipi viurà una frenètica Setmana Festera repleta d’activitats tant culturals com de caràcter lúdic. El tret d’eixida es produeix aquest cap de setmana amb la celebració del tradicional ‘Dia dels Comptes’, unes jornades en les quals els festers posen al dia les seues respectives quotes en les Filaes al mateix temps que ultimen tots els detalls de cara a la imminent trilogia.

És habitual que en ‘Els Comptes’ els festers i les festeres arranquen l’activitat amb un bon esmorzar que dona pas al clàssic vermudet de migdia com a preludi a les ‘Voltetes’ que ompliran de música i bon ambient el Passeig del Comtat durant la nit. Cal destacar que el dia 6 d’agost desfilaran, a partir de les 23:00h, les Filaes Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes ‘Els Borts’, Manta Roja, Bequeteros, Mudèjars, Guàrdia Jalifiana ‘Sahorins’ i Kabilenyos. Finalment, el diumenge, a les 23:30h, desfilarà la Filà Llana que encara manté el costum de realitzar ‘Els Comptes’ en diumenge tal com era típic antany.

A partir d’ací els actes aniran succeint-se i la música festera serà la protagonista al pati d’armes del Palau Comtal amb el XIX Concert de la Colla Mal Passet previst per al diumenge a les 21:00h, el XXXVI Concert del Ateneu Musical del dilluns a les 22:30h i el L Concert de la Unió Musical Contestana que se celebrarà el dijous 11 també a les 22:30h. A això se li sumen la peculiar ‘Volteta dels Xiquets’ del dimarts a la vesprada o la missa solemne, seguida del trasllat de la imatge xicoteta de Sant Hipòlit des de la Parròquia del Salvador al Monestir de la Mare de Déu del Miracle, a les 19:30h del mateix dijous. Finalment, dimarts i dimecres hi haurà ‘Voltetes’ al Passeig del Comtat coincidint amb les jornades centrals de l’esmentada Setmana Festera. Cal afegir que cada vesprada, i a la Parròquia de Santa María, segueix el Novenari dedicat a Sant Hipòlit Màrtir i el dimecres 10 d’agost, amb motiu de l’últim dia; seran presentats els nounats al patró i es triaran també per sorteig els majorals del sant per a 2023.