Home Festes Els geladors celebren la seua festa a Ibi abans de començar la...

Els geladors celebren la seua festa a Ibi abans de començar la temporada cara al bon oratge

571
0
SHARE

La Festa dels Geladors ha tret aquest cap de setmana al carrer als integrants d’un dels gremis més antics i tradicionals d’Ibi. Centenars de persones han participat de les activitats programades pels geladors com a acomiadament de la seua població, que abandonen fins que arribe de nou del fred per a comerciar amb els gelats ibenses per tot el país.

La producció i el comerç del gel va ser una de les primeres activitats econòmiques massives que es practicava a les comarques interiors de la província d’Alacant. L’elevada altitud de moltes de les poblacions de la zona i l’existència de pous de neu feien que el gel fora un dels principals motors econòmics i comercials de poblacions com Ibi o Xixona. Tant és així que a aquestes poblacions va nàixer un gremi empresarial que encara hui perviu, com és de dels geladors, que nodreixen d’aquests productes estiuencs al comerç hostaler.

A la vila joguetera, els geladors tenen cada any una data reservada per a donar visibilitat a la seua professió i per a fer partícip a la població d’una de les seues professions històriques. És coneguda com la Festa dels Geladors, que es celebra cada any abans de que els integrants del gremi comencen la producció de gelats per a abastir la demanda cara a l’arribada del bon temps. Les activitats que han programat han convertit el centre de la població en un pol de concentració per a majors i menuts, que han gaudit de multitud d’activitats en torn al món del gelat.

La Plaça de la Palla iberuda ha albergat la major part de les activitats pròpies de la Festa dels Geladors a Ibi en una jornada de dissabte que ha estat acompanyada per la bona climatologia. Centenars de veïns de la població ha acudit animats pel bon oratge a degustar els gelats que els geladors iberuts ja estan produint cara a l’estiu. En unes setmanes, la majoria d’ells eixiran d’Ibi per a passar aproximadament mig any fora de la seua població natal, però divulgant una de les seues senyes d’identitat per tots els racons d’Espanya.

La missa que s’ha celebrat el diumenge ha tancat la programació dels actes que any rere any celebra el gremi del gelat a Ibi.