Home Alcoià Els gelaters de la muntanya celebren el Dia Europeu del Gelat Artesà...

Els gelaters de la muntanya celebren el Dia Europeu del Gelat Artesà defensant el seu valor nutritiu i cultural

851
0
SHARE

Des de fa 9 anys, el 24 de març és considerat per la Comissió Europea com el Dia Europeu del Gelat Artesà. Aquesta efemèride va ser fixada al calendari per a promocionar aquest producte, comú a la immensa majoria de països del Vell Continent. En concret, a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, la producció de gelats forma part de la història de cada localitat de la zona i de la seua idiosincràsia. Moltes persones a la muntanya alacantina viuen a dia de hui del gelat, al que dediquen la seua vida.

El Dia Europeu del Gelat Artesà -o Gelatto Day, com és conegut popularment-, té una doble vessant. Per una banda, es convoca un concurs on cada any un país selecciona quin tipus gelat i sabor es confeccionarà. En circumstàncies normals, gelaters de tota Europa es concentrarien a Itàlia per a dirimir quin és el millor gelat artesà. Enguany la selecció corre a càrrec d’Espanya, que ha seleccionat el mantecat. Tot dins d’un concurs que permet als gelaters augmentar la seua carta de sabors.

Una segon vessant del Gelatto Day és la de visibilitzar el gelat no com a una llepolia, sinó com un aliment en sí mateix. Els gelats artesans estan elaborats amb productes de primera qualitat per les mans de gelaters experimentats. Molts d’ells porten tota la vida produïnt-los, pel que conèixen bé l’aport nutricional que faciliten, cosa que aprecien els seus clients.

El sector afronta enguany la seua segon temporada alta amb el condicionant de la pandèmia del coronavirus. Tot i això, aspiren a registrar un bon estiu amb el pilar de la producció artesanal de gelats com a principal valor del sector.