Home Agricultura Els millors olis d’oliva es donen cita entre el 14 i el...

Els millors olis d’oliva es donen cita entre el 14 i el 16 de desembre al Fòrum Internacional AOVE de Cocentaina

462
0
SHARE
Túnel d'Oli a l'edició de l'AOVE Fòrum de 2022.

El Fòrum Internacional AOVE Fira de Tots Sants de Cocentaina es consolida com a cita ineludible del sector amb una quarta edició en què, a més de reforçar el ‘Túnel de l’Oli’, incorporarà una nova categoria de premi exclusiva per a olis de la Comunitat Valenciana i un reconeixement a certes personalitats per ser veritables ambaixadors i capdavanters de l’AOVE.

Enguany, la trobada tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 de desembre i oferirà tres jornades plenes d’activitats de gran interès: taules rodones, ponències, demostracions gastronòmiques, tasts… L’activitat central de l’esdeveniment serà, com en les edicions anteriors, un concurs protagonitzat per l’oli d’oliva verge extra (AOVE), la missió del qual és difondre i potenciar les bondats i les aplicacions culinàries d’aquest tresor de la nostra gastronomia, anomenat també ‘or líquid’.

Reconeguts especialistes en la matèria com Juan Villar, Alexandre Garcia-Gasco, Rafael Alonso Barrau, Feliciano Priego, Miguel Abad, Francisco Lorenzo Tapia o Maria Ortiz, són alguns dels professionals que compartiran el seu coneixement i experiència amb els assistents. I, per poder constatar la qualitat dels AOVE premiats, l’esdeveniment culminarà amb una mostra culinària protagonitzada per aquests i a càrrec de Dani García Peinado, a qui a l’univers gastronòmic se’l coneix com ‘El Xef de l’AOVE’.

Origens del certamen

Nascut de la inquietud de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina per valoritzar els olis que brinda el cooperativisme oleícola i comptant amb el suport i impuls de l’Ajuntament de Cocentaina i de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana (FECOAV), la trobada s’organitza anualment sota el marc d’activitats de la Fira de Tots Sants de Cocentaina.

Si bé l’AOVE FORUM va començar celebrant-se al mes de novembre i al si d’aquesta fira declarada d’interès turístic internacional, des de l’any passat l’esdeveniment es convoca al desembre, per fer-ho coincidir amb la campanya i que les referències guardonades a l’esdeveniment puguen lluir el segell amb la distinció obtinguda durant tot el següent exercici.

Des de la passada edició, el concurs va incorporar un sistema de puntuació -a l’estil del que ofereix la Guia Peñín per a l’àmbit vinícola- que integra tres categories amb una qualificació màxima de 100 punts. Els beneficiaris poden tenir el segell obtingut, bé com a etiqueta complementària o bé integrat en el disseny del seu propi etiquetatge, respectant sempre les pautes d’ús marcades per lorganització.