Home Alcoià Els municipis alacantins de menys de 20.000 habitants reben ajudes per a...

Els municipis alacantins de menys de 20.000 habitants reben ajudes per a garantir el servei dels Bombers

0
SHARE

L’estiu de 2020 tindrà un elevat risc d’incendi forestal a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. A excepció d’Alcoi i Ibi, la resta de poblacions de la zona podran acollir-se a les ajudes valorades en 700.000 euros llançades per la Diputació d’Alacant per a cobrir la quota de cada municipi amb el Consorci de Bombers. El percentatge de quota que cobreixen les ajudes va des del 100% de les localitats amb menys habitants fins al 20% de les que tenen entre 10.000 i 20.000 habitants.

Una part de la prestació dels serveis d’emergències a les localitats alacantines és responsabilitat de la Diputació d’Alacant. L’ens provincial gestiona cossos com el de Bombers, encarregats d’atendre emergències com incendis forestals o atendre a víctimes d’accidents. Existeixen diferents parcs de Bombers repartits per tota la província i dotats amb personal especialista i vehicles preparats per a atendre qualsevol incidència. Però tots aquests recursos requereixen d’inversions en manteniment i funcionament, que aporta cada localitat alacantina.

No obstant, moltes d’elles no tenen suficient capacitat econòmica per a fer front a les despeses que genera el manteniment d’aquest servei. Una situació que s’ha vist agreujada degut als efectes de la pandèmia de Covid19, que ha obligat als consistoris a destinar bona part dels seus recursos a atendre necessitats socials i ajudar al teixit productiu de cada localitat. Per això, la Diputació d’Alacant ha destinat una partida pressupostària xifrada en 700.000 euros per a facilitar el pagament del servei de Bombers a les poblacions alacantines de menys de 20.000 habitants.

Cada localitat alacantina ha de pagar una quota anual de manteniment d’aquest servei que ara es bonifica per a aquelles poblacions amb menys de 20.000 veïns. Diputació ha establert diferents percentatges de bonificació en la quota en funció dels habitants de cada municipi. Així, aquelles localitats amb menys de mil habitants podran veure finançat fins a la totalitat del pagament. Poblacions d’entre mil i 5.000 habitants podran cobrir fins el 60% de la quota gràcies a aquesta ajuda, mentre per a les que tinguen entre 5.000 i 10.000 habitants l’ajuda cobreix el 35% de la quota. Entre 10.000 i 20.000 habitants, les ajudes provincials sufraguen el 20% de la quota del Consorci de Bombers.

Les ajudes es fan més necessàries enguany tenint en compte els condicionants de la temporada estival. Molta massa forestal seca després del pas del temporal ‘Glòria’; i també verda degut a les quantioses pluges de la primavera fan que aquest estiu siga d’alt risc d’incendi. Un fet que requereix d’una especial atenció a la prevenció i capacitat de resposta de cossos d’emergència com el de Bombers.