Home Alcoià Els municipis del Consorci Terra dupliquen en 2021 la quantitat de residus...

Els municipis del Consorci Terra dupliquen en 2021 la quantitat de residus orgànics reciclats

0
SHARE

Els 37 municipis que conformen el Consorci Terra comptabilitzaren més de 350.000 quilograms de residus orgànics recollits durant el primer semestre del 2021, una xifra molt similar a tota la fracció orgànica recollida durant el passat exercici. En tot 2020 es van reciclar 446.000 quilograms d’aquests residus, de manera que el augment en 2021 és considerable, arribant a duplicar en només sis mesos aquesta xifra.

Aquest increment posa de manifest la bona acollida de l’anomenat cinquè contenidor o contenidor marró, i fa preveure que, de forma gradual, les xifres de recollida de les restes orgàniques -que són els que s’obtenen de les activitats domèstiques i culinàries, com restes d’aliments, closques, peles o marro de cafè- vagen en augment. De fet, i en la praxi, aquesta xifra és fins i tot més gran, ja que no s’estan comptabilitzant en aquest còmput altres bioresidus com les restes de jardineria o poda, que es reciclen d’igual forma però que s’inclouen en una altra partida.

Actualment sis municipis de l’àrea d’actuació del consorci ja han implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica: Mutxamel, Sant Vicent de l’Raspeig, Alcoi, Muro, Sant Joan d’Alacant i Xixona. L’Ajuntament xixonenc, tot i que l’ha incorporat recentment, ha repartit ja 500 cubells d’orgànica entre la seva població en només uns mesos, el que demostra el compromís de la ciutadania amb el medi ambient.

Per la seva banda, els consistoris d’Ibi i Busot tenen prevista la seva implantació en breu, un cop finalitzin les vacances estivals. La majoria de municipis ha optat per implantar el servei de manera gradual, bé en una primera fase amb grans generadors -establiments hostalers, menjadors escolars, residències…- i, sobretot, a través d’un sistema de subscripció voluntària en la qual se’ls facilita l’obertura de l’contenidor marró amb una clau.

Mitjançant el reciclatge d’aquests bioresidus s’obté el compost, un fertilitzant natural molt apreciat en l’agricultura. A dia de hui, aquest procés de compostatge es realitza en la mateixa planta de tractament de residus en una línia independent de la resta, on s’emmagatzema. També recentment, el gestor ha realitzat els tràmits necessaris per a la inscripció de aquest adob orgànic generat en el Registre de Fertilitzants.

A més de l’obtenció del compost, un altre avantatge de la implantació de la recollida selectiva de l’orgànica és que pot suposar un estalvi important per als ajuntaments. Això vol dir que cada tona de residus orgànics costa als municipis la meitat que la tona de residus de la fracció resta. Aquesta important bonificació és un avantatge que es suma a la minimització de l’arribada de residus a abocador, amb el consegüent benefici per al medi ambient.