Per norma general, les precipitacions són més que benvingudes a una zona com la del Llevant espanyol, que es caracteritza per no tindre una pluviometria massa elevada al llarg de l’any. La pluja neteja els monts, recarrega els aqüífers dels que es nodreixen les diferents poblacions i rega els camps que alimenten als seus ciutadans. Però al llarg d’aquesta setmana, la major part de la Comunitat Valenciana ha registrat importants tempestes que han deixat inclús precipitacions en forma de pedra.
En plena primavera, amb moltes espècies d’arbres fruiters en fase de creixement i floració, la pedra és un mala convidada. En eixa fase es troben els ametlers o els cirers, dos dels cultius destacats a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Les tempestes de principis de setmana han fet malbé una part d’aquestes collites que els sindicats agraris xifren per damunt de les 40 hectàrees de cultius. Tot i no ser la zona més afectada de la província, la pedra provocarà pèrdues als agricultors de la zona.
No obstant, els llauradors de la muntanya alacantina tenen un recurs al que agafar-se per a evitar que la pedra lastre el seu ja de per sí complicat mode de vida. Si als baixos preus als que venen els seus productes els agricultors de la zona se li sumen les pèrdues en les collites, el resultat pot ser nefast per a ells. Per això, la recomanació dels sindicats és que acudisquen als segurs agraris, que preveuen compensacions en cas de que es registren casos com el de les precipitacions amb pedra d’aquesta setmana.
Els danys per la pedra no són els únics que han d’afrontar els llauradors de l’interior alacantí, que encara es troben immersos en plena plaga de la xylella fastidiosa.