Home Alcoi Es reprén el programa per a la infància amb alteracions en el...

Es reprén el programa per a la infància amb alteracions en el neurodesenvolupament en el Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre

475
0
SHARE

Aquest mes de novembre s’ha représ el Programa d’Hidrocinesiteràpia del Centre d’Atenció Pediàtrica d’Alcoi en les instal·lacions del complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, aprofitant el got d’aprenentatge i les instal·lacions del complex esportiu, adaptades a poblacions especials. El programa d’Hidrocinesiteràpia és fruit de la col·laboració i l’especial sensibilitat de les Regidories de Salut Pública i d’Esports de l’Ajuntament d’Alcoi i la Conselleria de Sanitat.

La Hidrocinesiteràpia és una intervenció terapèutica dins del Programa d’Atenció precoç entesa com “el conjunt d’intervencions, dirigides a la població infantil de zero a sis anys, a la família i al seu entorn, que tenen per objectiu donar resposta al més prompte i de la manera més eficaç possible a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets amb trastorns en el seu neurodesenvolupament o que tenen el risc de patir-los. Aquestes intervencions, que han de considerar la globalitat del xiquet, han de ser planificades per un equip multiprofessional d’orientació interdisciplinari o transdisciplinari”.

En concret la Hidrocinesiteràpia per als xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les, en el medi aquàtic, es converteix en una activitat beneficiosa que incideix en el desenvolupament integral de la persona tant en l’àmbit psicomotor, cognitiu, lúdic, de relaxació, soci afectiu, com a escala terapèutica. En aquest context, s’afavoreix la formació d’una unió espacial xiquet-mitjà, permetent la percepció de l’esquema corporal i afavorint el desenvolupament global. Tot això facilita una relació més profunda entre l’exterior i interior i intensifica les funcions augmentant les possibilitats de resposta motriu i sensorial. L’activitat aquàtica brinda als xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les la possibilitat de beneficiar-se de les propietats terapèutiques de l’aigua realitzant, amb l’ajuda del terapeuta i el familiar, una activitat pràcticament normalitzada molt diferent de la que pot realitzar en el medi terrestre. El valor terapèutic de l’aigua resideix en què és vector de temperatura i d’accions físiques mecàniques específiques. La figura del terapeuta, coneixedor de l’estat de salut del xiquet, possibilitarà una avaluació de les seues possibilitats físiques, necessària per a la programació d’objectius concrets i assegurant l’assessorament a l’entorn pròxim del bebé.

Aquest programa se suma als dos que ja s’estaven realitzant en el CEM Eduardo Latorre el PRONA i el PROMAR.

El programa PRONA o programa de natació adaptada, dirigit a persones amb qualsevol mena de discapacitat però amb grau d’autonomia avançat. Es duu a terme en el CEM Eduardo Latorre, i enguany s’ha ampliat l’oferta amb una hora més en la setmana.

D’altra banda, el programa PROMAR o Programa de Mobilitat Articular, és un programa de salut adaptada per a persones amb mobilitat molt reduïda per als quals resulta necessària l’atenció personalitzada, basat en la mobilització d’articulacions i grups musculars. El programa es realitza d’una manera individualitzada a causa de les circumstàncies tan específiques d’aquest col·lectiu.

A més d’aquests programes, la instal·lació també compta amb els programes de natació terapèutica per a usuaris que necessiten un assessorament específic sobre malalties o patologies cròniques.
La regidora de Salut Pública, Teresa Sanjuán indica que: “Des de l’Ajuntament col·laborem en totes les iniciatives que ens proposen des de l’Àrea de Salut per a ajudar a oferir els millors serveis públics a la ciutadania. Volem tindre la millor Sanitat Pública possible i durem a terme, dins de les nostres competències, totes les accions possibles per a aconseguir-ho”.

“Un dels avantatges de la gestió pública del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre és que ens permet dur a terme programes com aquests o el de millora de la condició física taula Covid. Programes que ajuden a tindre una millor qualitat de vida a determinades persones i que sense aquesta gestió pública, l’ajuntament no podria oferir-los”, ha destacat el regidor d’Esports, Alberto Belda.

CENTRE D’ATENCIÓ PEDIÀTRICA

El Centre d’Atenció Pediàtrica (CAPA), que va començar la seua marxa el novembre de 1990, és un Servei Sanitari Especialitzat de suport a l’Atenció Primària del Departament de Salut núm. 15 d’Alcoi. En concret constitueix el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció precoç de referència per a la pediatria d’àrea. Com a servei sanitari és gratuït i universal, compost per un equip multiprofessional que inclou Psicòlegs especialistes en Psicologia Clínica, Logopedes, Terapeutes, Fisioterapeutes, Treballadora Social i personal auxiliar. En coordinació amb la Unitat de Salut Mental Infanto juvenil les intervenen les figures de Psiquiatria i Infermeria. Per a atendre les necessitats que puguen presentar les famílies amb xiquets amb trastorns en el desenvolupament o risc de patir-los. L’atenció es presta en el Centre de Salut La Fàbrica d’Alcoi i en el Centre de Salut d’Ibi I. També es passa consulta a l’ Hospital Comarcal Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi i en els centres de Salut de Cocentaina, Muro, Ibi, Banyeres, Castalla i Onil. La forma d’accés és a partir de la derivació des dels Pediatres d’Atenció Primària o del Servei de Pediatria de l’Hospital.