Inici Alcoi Estat òptim dels aqüífers alcoians a l’espera de la recàrrega de la...

Estat òptim dels aqüífers alcoians a l’espera de la recàrrega de la DANA

381
0
COMPARTIR

Especialment quan arriba l’estiu, bona part de les localitats alacantines veuen amb preocupació com la sequera i les altes temperaturespoden afectar al seu subministrament d’aigua. La immensa majoria de les localitats compta amb pous propis d’on extrau el líquid que necessita per a abastir a la seua població i els serveis fonamentals. A algunes poblacions alacantines, les bombes extrauen aigua a una profunditat superior als 100 metres.

A la muntanya alacantina la situació no sol ser tant traumàtica, ja que habitualment és una de les zones més humides de tota la província. No obstant, ciutats com Alcoi mesuren l’evolució dels seus aqüífers per a comprovar la seua evolució i optimitzar els recursos aquàtics. El millor estat dels darrers anys a la ciutat dels ponts s’ha produït a principis del 2017, quan el temporal de pluja i neu va reomplir les reserves hídriques de l’interior alacantí. En el cas de l’aqüífer del Molinar, el principal de la ciutat, l’extracció es situava llavors en 5 metres de profunditat.

Però l’excepcionalitat d’aquestes precipitacions es va fer patent durant la resta de 2017 i el 2018, quant les bombes alcoianes van haver d’extraure a més profunditat degut a una minva en les reserves. El nivell freàtic de l’aigua al molinar es va situar a finals de l’any passat per damunt dels 7 metres de profunditat.

Tot i això, la situació ha millorat en aquest 2019, quan el Molinar extraia aigua de nou prop dels 6 metres de profunditat. Aquestes dades, millors que les de l’any passat, no tenen en compte les quantioses precipitacions que ha deixat la DANA de fa no arriba a un mes. Per això, des de l’Ajuntament d’Alcoi pensen que aquestes dades d’extracció encara milloraran a no massa tardar, fent pujar el nivell freàtic al Molinar.

En qualsevol cas, des del Consistori alcoià insisteixen en la necessitat de controlar les fuites de la xarxa de subministrament, considerablement millorats en els darrers anys. A més, fan un crida a la població per a que no malbarate un bé tan necessari com és l’aigua i faça d’ella un consum responsable.