Home Economia La lluita contra el despoblament centra els esforços d’empresaris, universitats i Diputació...

La lluita contra el despoblament centra els esforços d’empresaris, universitats i Diputació a l’interior

1005
0
SHARE

El despoblament és un dels principals problemes als que s’enfronten les poblacions menys habitades, de les quals n’existeixen diverses a l’interior de la província d’Alacant, i especialment a la comarca del Comtat. La prestació de serveis té cada vegada menys cobertura a localitats on els seus habitants no es queden a viure degut a la manca d’oportunitats. Açò suposa un cercle viciós en el qual la pèrdua de població acaba agreujant la manca de servei que no són rentables.

Aquesta mateixa setmana, el despoblament ha centrat una trobada entre diversos ens implicats en la lluita contra aquest fenomen. L’Alqueria d’Asnar, al Comtat, ha sigut la població elegida per a celebrar-la. Les principals universitats alacantines, la d’Alacant (UA) i la Miguel Hernández d’Elx (UMH), així com associacions empresarials i representants dels ens supramunicipals de l’interior alacantí, han estat presents en la reunió. Damunt de la taula, la recerca de formes de mantenir la població als municipis més menuts de la muntanya alacantina.

Les propostes formulades per a impedir la fugida d’habitants estan encara en fase embrionària. Tot i això, els ens implicats han redactat un document que arribarà a la resta d’administracions, començant per la Diputació d’Alacant -que ha contribuit en l’elaboració de l’informe- i seguint per la Generalitat Valenciana.

Els experts han barallat mesures com la reducció de la pressió fiscal -que localitats com Agres o Alfafara ja tenen en funcionament- com a atractiu per a possibles nous pobladors. Altra de les possibles mesures per a evitar el despoblament es refereixen a la posada en marxa d’ajudes per a crear empreses relacionades amb l’agricultura. Amb aquestes mesures es pretén reduir els desequilibris existents entre localitats que disposen de tots els serveis i altres que, per la seua escassa xifra d’habitants, estan perdent-ne.