Home Destacats Europa proposa retallar la distància d’eradicació d’arbres infectats per xylella fastidiosa

Europa proposa retallar la distància d’eradicació d’arbres infectats per xylella fastidiosa

495
0
SHARE

Durant els darrers anys, els agricultors de cultius arboris a la comarca del Comtat han estat patint els problemes de la plaga de xylella fastidiosa als seus camps. El perill d’aquesta bacteria no només estreba en la infecció a un exemplar, sinó que el protocol establert per la Unió Europea estableix que tots els exemplars a una distància de menys de 100 metres d’ell haurien de ser arrancats. Mètode aquest que ha suposat importants pèrdues per als agricultors del nord de la província d’Alacant.

Molts d’ells s’han mobilitzat de la mà dels sindicats agraris per a demanar modificacions en un protocol que els deixa sense mètode de vida. Fet al que cal sumar que les ajudes destinades per les administracions -tal i com han denunciat vàries vegades a tvA des del sindicat ASAJA- no són suficients per a pal·liar la pèrdua de producció i vendes, especialment en cultius d’ametler.

Ara, la Unió Europea ha proposat que les eradicacions d’exemplars en l’entorn d’aquells que estiguen infectats siga en una distància de 50 metres. Això suposa la meitat que actualment, pel que és previsible que es veja reduïda la xifra d’ametlers arrancats. Milers d’ells ja han deixat d’estar als bancals de comarques com El Comtat o les Marines Alta i Baixa.

La modificació de la norma comunitària també permetrà la replantació dels terrenys on s’hagen eradicat exemplars per altres cultius resistents a la bactèria. A hores d’ara són vora 153.000 hectàries de cultius arboris les que avarca l’àrea en la que s’han detectat positius per xylella fastidiosa.