Home Alcoi Experts reclamen a Alcoi un trànsit més net i el Consell invertirà...

Experts reclamen a Alcoi un trànsit més net i el Consell invertirà en la Via Verda a Gandia

792
0
SHARE

La mobilitat sostenible ha centrat el debat en els inicis de la present setmana. Mitjançant l’opinió d’experts, s’ha posat en valor la necessitat de reduir la contaminació en torn als trànsit rodat. Tot a una ciutat que és un dels referents en aquest sentit gràcies a la seua estratègia Smart City, i que tractarà de peatonalitzar el barri del Centre. Generalitat, per la seua banda, s’ha compromès a invertir en la Via Verda Alcoi-Gandia com a eix de comunicació sostenible.

Des de fa ja anys, diferents ens relacionats amb l’ecologia venen denunciant els nivells de contaminació que es registren a bona part de la Unió Europea. Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla no són una excepció, i durant els mesos centrals de l’any registren nivells de contaminació de l’aire per damunt de la mitjana que recomana l’OMS. Bona part dels gasos que contaminen l’aire naixen dels trànsit rodat, que hui ha estat sotmès a anàlisi amb una jornada celebrada a la ciutat d’Alcoi. L’objectiu: fer la mobilitat més sostenible i contaminar menys.

Experts en el tema han assistit a la jornada, que forma part de la Càtedra Vectalia Mobilitat de la UA, i que ha aprofundit en temes com la necessitat de privilegiar el transport públic, habilitar més zones per a vianants o bicicletes, i no produir vehicles dièsel. Alguns d’aquests models multipliquen per 20 la taxa de contaminació a la que estan compromesos. I tot a una ciutat que ha fet de la sostenibilitat una de les seues banderes cara al futur i que ja aplica alguns paràmetres per a millorar-la. De fet, la peatonalització del centre d’Alcoi s’abordarà d’ara endavant.

A banda de la proposta d’Alcoi respecte al trànsit al Centre, la capital de l’Alcoià també es troba en procés de canvi dels autobusos urbans cap a altres elèctrics que reduisquen la contaminació. També Generalitat s’ha compromès a dur endavant mesures per a millorar la sostenibilitat mediambiental a la muntanya alacantina. Entre elles, inversions per a reparar els trams degradats de la Via Verda entre la ciutat dels ponts i Gandia. La idea és activar un eix de comunicació sostenible per a les comarques centrals valencianes.

La mobilitat és una de les potes per a millorar l’estat del medi ambient, hagut compte de que la contaminació de l’aire sega més de 300.000 vides prematurament a Europa cada any.