Home Cocentaina Fe contra el coronavirus: Cocentaina i Onil acudeixen a les seues patrones...

Fe contra el coronavirus: Cocentaina i Onil acudeixen a les seues patrones per a protegir-se contra el contagi

1954
0
SHARE

Durant l’Edat Mitja, diferents epidèmies van assolar Europa mermant la seua població. Una situació relativament pareguda a la que es registra actualment a bona part del món amb l’epidèmia de coronavirus Covid-19. Tot i que la mortalitat de l’actual patògen no és, ni de lluny, pareguda a la d’altres epidèmies medievals com la pesta, l’alarma social sí té punts en comú. En aquella època, la població acudia als sants i verges per a apel·lar a la seua protecció contra les malalties. Des de llavors, patrones com la Mare de Déu del Miracle a Cocentaina o la de la Salut a Onil ostenten el patronatge d’aquestes poblacions.

En el cas d’Onil, fou el poble qui al 1648 va traure en processó a la seua patrona per a demanar la fi de l’epidèmia pesta. Un fet que finalment, i després de cremar mobles i robes en la nit que actualment es coneix com de les Fogueres, va ocórrer. Llavors, Onil es va lliurar de la malaltia en un acte miraculós que la població celebra amb la seua patrona cada 23 d’abril. Ara, davant una nova epidèmia, la Majordomia de la Mare de Déu de la Salut ha instat als majordoms i població en general a penjar els cubertors identificatius de la patrona als balcons de la localitat. Un fet que busca, a banda de la intervenció divina, també alçar la moral dels colivencs.

A bona part dels carrers colivencs ja hi han cobertors de la Mare de Déu de la Salut, a qui també se li dediquen les Festes de Moros i Cristians. Alguns dels actes previs als festejos, com la Presentació de Capitans o la Volta d’aquest dissabte, han hagut de ser suspesos pel coronavirus. D’ací que tant Onil com Cocentaina, que també celebra les Festes de la Mareta en torn al proper 19 d’abril, hagen tret al carrer els cobertors de les seues respectives patrones. Tota pedra fa marge en la lluita contra aquesta pandèmia que deixa ja 17 morts a la província d’Alacant.

La declaració de l’Estat d’Alarma està vigent pel moment fins el 30 de març, tot i que Sanitat ja alerta de que eixe període d’aïllament de la població no serà suficient. És previsible doncs que els festejos a totes dos poblacions puguen veure’s afectats, si les patrones i la responsabilitat dels veïns no ho aconsegueixen canviar.