Home Alcoià Generalitat enceta la redacció del Pla d’Acció Territorial a les Comarques Centrals...

Generalitat enceta la redacció del Pla d’Acció Territorial a les Comarques Centrals Valencianes

172
0
SHARE

Participació. És el terme que orientarà el procés de redacció del Pla d’Acció Territorial (PAT) per a les Comarques Centrals Valencianes en que treballa la Generalitat Valenciana. El document orientarà les accions a dur a terme a les comarques del nord d’Alacant i sud de València per a convertir-les en una marca important a la Comunitat. Sostenibilitat, economia i comunicacions són els seus eixos.

Les Comarques Centrals Valencianes abasten una gran zona ubicada entre el nord de la província d’Alacant i el sud de la de València. Sobre eixa àrea de 4.500 quilòmetres quadrats viuen en torn a 850.000 persones, residents a les poblacions de les comarques de l’Alcoià, El Comtat, la Foia de Castalla, les Marines Alta i Baixa, la Vall d’Albaida, la Costera, la Safor i a Canal de Navarrès. Una zona amb un elevat potencial en diferents àmbits, entre els que destaquen la indústria o el turisme. Des de fa uns anys, totes elles conformen el Consorci de les Comarques Centrals, un òrgan que busca posar en valor la zona i convertir-la en una alternativa a les grans urbs.

Fa mesos, el propi consorci i la Generalitat Valenciana es van posar mans a l’obra per a redactar el Pla d’Acció Territorial (PAT) per a la zona. El document busca establir els diferents usos del sòl a aquest territori, millorant la intercomunicació entre cadascuna de les comarques que el conformen i conservant el seu valor mediambiental. El PAT, a més, també busca trobar les principals potencialitats d’aquest territori per a fer-lo evolucionar també en els àmbits econòmic i social. Tot després de dècades sense que el Consell prestara massa atenció a aquesta àrea.

Aquest dijous s’ha donat el primer pas per a la redacció d’eixe pla gràcies a una trobada en la que han participat representants del consorci, la Generalitat i les localitats i comarques que s’ubiquen a les comarques centrals. L’objectiu: fomentar que siguen els propis consistoris els que orienten a l’administració autonòmica a l’hora de posar negre sobre blanc les accions a desenvolupar dins del PAT. Aquest document vol implantar una estratègia comú a les comarques, convertint-se en referent a l’hora d’orientar accions que desemboquen en oportunitats per als ciutadans i empreses de la zona.

La idea és que el PAT estiga redactat en un període de 6 mesos, al llarg dels quals es duran a terme més encontres com el celebrat a Alcoi. Una vegada perfilat, el document passarà a exposició pública i rebrà al·legacions com a darrer escaló abans de convertir-se en document definitiu.