Home Alcoi Generalitat i ajuntaments acorden a Alcoi llançar ajudes per a la regeneració...

Generalitat i ajuntaments acorden a Alcoi llançar ajudes per a la regeneració de cascs antics

0
SHARE

Les destrosses que va deixar als cascs antics de moltes poblacions la borrasca Glòria han motivat la posada en marxa d’ajudes per a evitar que els seus efectes tornen a repetir-se. A això s’han compromès tant la Generalitat Valenciana com l’Ajuntament d’Alcoi, que volen implicar també al sector de la construcció per a regenerar el casc urbà no sols de la ciutat dels ponts, sinó de totes les localitats valencianes.

El temporal ‘Glòria’ ha tret a la llum la crua realitat a la que s’enfronten els cascs antics de pràcticament qualsevol població. Es tracta de les zones amb les construccions més antigues de tot casc urbà, moltes de les quals han sigut abandonades amb el pas del temps. Un factor que acaba degradant les seues condicions, tant d’habitabilitat com d’estructura. La conseqüència directa és el risc de fallida d’aquests immobles, que acaba convertint-se en realitat en forma d’enderrocaments com els que ha detonat a Alcoi, Cocentaina o Ibi el pas de Glòria.

En aquesta tessitura ha acollit Alcoi una jornada en la que representants de la Conselleria d’Habitatge de la Generalitat Valenciana i el propi Ajuntament d’Alcoi han acordat llançar ajudes per als afectats. El seu objectiu és regenerar el casc antic, tant d’Alcoi com de la resta de localitats valencianes. Les dos administracions hauran d’aportar fons per a consolidar els edificis que es troben en males condicions. Aquesta és una obligació dels propietaris, que a la ciutat dels ponts es determinarà a partir de la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) que estan patint 500 habitatges al Centre de la ciutat.

Algunes de les subvencions ja estan a la disposició dels afectats pel pas de Glòria en forma d’ajudes d’emergència. Però l’acord al que han arribat el Consell i el Consistori alcoià va més enllà, i pretén actuar d’una forma integral al barri. Aquest fet passa per implicar de nou als constructors, molts dels quals van adquirir terrenys en els que ubicar nous edificis que la crisi va evitar. Ara, molts d’eixos terrenys i edificis són propietat dels bancs, pel que són aquests ens els que tenen la responsabilitat de mantenir-los, des d’ara amb les ajudes autonòmiques i municipals.

Mentre tant, tècnics de la Generalitat avancen en l’avaluació de fins a 500 immobles al Centre d’Alcoi, una tasca que es desenvoluparà durant el proper mes i mig com a mínim.