Home Alcoià Generalitat planteja el fi del tancament perimetral, relaxar l’hora del toc de...

Generalitat planteja el fi del tancament perimetral, relaxar l’hora del toc de queda i llança més ajudes amb el Pla Resistir Plus

934
0
SHARE

El proper 9 de maig arriba a la seua fi l’Estat d’Alarma vigent a tota Espanya pràcticament des de l’inici de la pandèmia, en març del passat 2020. Després de diverses pròrrogues, aquest mecanisme extraordinari, que permet prendre mesures que limiten la mobilitat i llibertat de la ciutadania, deixarà d’estar vigent. El Govern central no demanarà més pròrrogues, tot i que la crisi sanitària del coronavirus encara no ha passat. Aquest cap de setmana es reuneix la Comissió Interdepartamental, que abordarà com seguir amb la desescalada a les diferents regions espanyoles.

La fi de l’Estat d’Alarma comportarà també la del confinament perimetral a la Comunitat Valenciana i la resta de regions que encara mantenien aquesta mesura. Un fet que suposa que es podrà viatjar lliurement per tot el territori nacional. Al mateix temps, el no tindre activa aquesta mesura extraordinària provocarà, amb quasi tota seguretat, modificacions en altres mesures com el toc de queda. Aquesta restricció només pot estar vigent sota mesures extraordinàries.

El fet de no haver superat la pandèmia fa que el Consell no es decante per alçar totes les limitacions. Tant és així que el President Ximo Puig ha demanat al Govern central mecanismes per a poder aplicar restriccions en cas de nous repunts de la Covid. Tot mentre avança el procés de vacunació, un fet que determinarà en gran mesura com s’afrontaran els propers mesos de desescalada.

Pla Resistir Plus

Així mateix, Ximo Puig, ha anunciat que les ajudes del Pla Resistir Plus -que preveu fons per a la Comunitat Valenciana per import de 647 milions d’euros- s’ampliaran a aproximadament 80 noves activitats econòmiques, no incloses inicialment en el Reial decret llei de Govern, per tal d’abastar a tots els sectors més afectats per la crisi.

Ximo Puig ha avançat a més en roda de premsa que el Consell aprovarà divendres que ve el decret llei que regula el marc normatiu que regeix per a la gestió dels fons de el Pla Resistir Plus, i ha remarcat que el Govern central transferirà en els pròxims dies els 647 milions, de manera que es puguin convocar les ajudes en el menor termini possible.

Amb aquest decret llei autonòmic que, tal com ha precisat, “ha estat avaluat de forma favorable pels agents socials”, es busca “obrir l’espectre”, amb l’objectiu que cap empresa que fos viable el 2019 es veja obligada a tancar a causa de la crisi generada per la pandèmia de Covid19, ha assenyalat. El cap de el Consell ha subratllat també la importància d’entendre el “diàleg social” com un “fi en si mateix”, que faci possible la “aliança efectiva” amb empresariat i sindicats, i ha incidit que el Pla Resistir Plus pretén que les ajudes faciliten “un parèntesi pel qual les empreses puguin transitar per arribar a la viabilitat en el segon semestre del l’any”.

Amb aquest propòsit, el responsable de el Consell ha subratllat que s’ampliarà la cobertura inicial d’aquest pla -inicialment previst per a 95 sectors- de manera que arribarà a unes 80 activitats econòmiques addicionals -60 d’elles de caràcter industrial; 12, de tipus comercial, i les restants, pertanyents a l’àmbit cultural i educatiu-.