Home Alcoià Gestió consorciada per a l’ecoparc de Banyeres en 2021 i nova infraestructura...

Gestió consorciada per a l’ecoparc de Banyeres en 2021 i nova infraestructura a Castalla en 2023

840
0
SHARE

Banyeres i Castalla són dos de les localitats de la muntanya alacantina que comptaran amb ecoparcs nous. Serà a partir d’abril de 2021 en el cas de la primera en en 2023 com a màxim en el de la capital de la Foia. Aquest servei, recentment aprovat pel consorci que gestiona els residus a la zona, millorarà la gestió de les deixalles reduint la contaminació i en línia amb els ODS de l’ONU per a 2030.

La correcta gestió dels residus és, a banda d’un dels principals problemes als que s’enfronta cada localitat, també una de les principals despeses que cada any afronten els ajuntaments. A l’interior alacantí, les zones de recollida es divideixen en 2, cadascuna gestionada per un consorci. A l’Alcoià, El Comtat i part de la Foia de Castalla opera el Consorci Terra juntament amb localitats de l’Alacantí. A la resta de la Foia de Castalla, part de l’Alcoià i l’Alt Vinalopó opera el Consorci Crea. Aquest darrer ha celebrat Junta de Govern amb decisions importants per a la zona.

Una de les principals té a veure amb equipar a les poblacions que cobreix amb recursos per a gestionar millor els seus serveis, entre els que es troben els ecoparcs. Aquestes infraestructures ofereixen als ciutadans la possibilitat d’abocar les seues deixalles de forma que puguen ser classificades i re aprofitades al màxim. Un fet que facilita la selecció de residus i que acaba derivant en una menor contaminació. El consorci gestionarà aquesta superfície existent de forma consorciada a Banyeres a partir del proper 1 d’abril del 2021. També farà allò propi a Castalla, tot i que en aquest cas no serà abans de 2023 quan siga construïda. Resta per conèixer les ubicacions exactes de les noves infraestructures.

Les noves infraestructures de tractament de residus a Banyeres i Castalla formen part de la darrera inversió del consorci en matèria de millora de la sostenibilitat i el reciclatge. Altres localitats del Vinalopó, com Beneixama o Villena, també es veuran beneficiades per la construcció o la gestió consorciada dels nous ecoparcs. A hores d’ara, el servei d’ecoparc a les poblacions que no en tenen un es du a terme amb una ecoparc mòbil que trasllada un camió de localitat en localitat i en dies i horaris alterns. Els nous ecoparcs fixes facilitaran que la freqüència amb que aquests recursos visiten les poblacions que no en tenen fixes disposen d’ells.

Els ecoparcs són, a més, font de finançament dels consorcis de residus, que reben ajudes per a crear aquestes infraestructures seguint els dictats dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’ONU per a 2030.