Home Festes Ibi clausura unes espectaculars Festes de Moros i Cristians a pesar de...

Ibi clausura unes espectaculars Festes de Moros i Cristians a pesar de l’amenaça de pluja

2404
0
SHARE

Ibi ha posat ja punt i final a les seues Festes de Moros i Cristians, que venien marcades per l’augment de vora 600 festers en el cens. No obstant, s’ha produït una circumstancia que molts iberuts no recordaven, com és l’aplaçament d’actes degut a la pluja. Afortunadament, la meteorologia ha respectat als festers i ha permès que els alardos i la presentació dels càrrecs per a 2019 es duga avant, com també la processó de tornada de la patrona, aquest mateix diumenge.

Setembre és altre dels mesos en que es concentren part de les principals manifestacions festives a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Moltes d’elles es centren en els Moros i Cristians, com a principal exemple de la cultura i les tradicions de la muntanya alacantina. Ha ocorregut a Castalla a principis de mes, mentre que a males penes dos setmanes després li ha arribat el torna a la vila d’Ibi, que ha celebrat des del passat dijous els seus festejos. La jornada de diumenge 16 ha sigut la darrera d’unes festes que han tingut novetats enguany.

La primera de les jornades centrals de la trilogia festera iberuda ha tingut lloc el divendres, on més de 7.000 persones han participat en unes de les Entrades més participatives que es recorden. La part negativa l’ha posat la pluja del matí de dissabte, que ha obligat a suspendre un dels actes més esperats: la Desfilada Infantil, que va haver de ser posposada al matí de diumenge. Aquest fet ha provocat una concentració major en l’agenda d’actes festers que els iberuts han dut a terme de tot cor per a fer gaudir als més menuts.

La pólvora ha sigut la nota dominant en la jornada de diumenge, ja de bon matí amb el juí i l’afusellament de moro traïdor, un dels actes distintius de la festa iberuda. Amb el canvi de mans del castell, que retorna als cristians, també arriba el canvi de mans dels càrrecs per al proper any. Els futurs capitans i abanderades han rebut de mans dels seus predecessors l’honor que ostentaran en la propera edició dels Moros i Cristians a Ibi amb la tradicional Volta al Castell.

I tot abans de que la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats torne a recórrer els carrers de la població que li dedica els festejos. Aquest acte clausura les Festes a una població que s’ha bolcat en elles, i inclús ha posat a l’abast dels visitants una oferta paral·lela als actes festers inclús de nit.