Home Cultura Ibi convoca una jornada de portes obertes per a conèixer els murals...

Ibi convoca una jornada de portes obertes per a conèixer els murals rehabilitats del segle XVI

0
SHARE
Integrants de l'Ajuntament d'Ibi visiten els frescos restaurats del segle XVI a la localitat.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ibi, a través de l’Arxiu Municipal, organitza unes jornades de portes obertes i visites guiades per conèixer els treballs de restauració de les peces artístiques més antigues de la localitat: dues pintures murals del segle XVI. Ambdues representen temes marians, un a la Verge Maria i el nen amb uns orants als peus i l’altre La Coronació de la Verge per la Santíssima Trinitat.

Les pintures van ser rescatades l’any 1981 de l’habitatge número 8 del carrer San Francesc, quan es va enderrocar la poma de cases de la plaça de l’Església i els carrers San Francesc, Trinidad i Aurora Pérez Caballero. Després de la restauració, es van instal·lar a l’entrada de la Casa Gran, convertida el 1982 en museu històric, arqueològic, del joguet i de la festa.

Després de la instal·lació, el 1989, del Museu del Joguet a la Casa Gran, els murals van ser traslladats a l’ermita Sant Vicent, on van romandre tancats fins al 2015, moment en què tornen a la Casa Gran, convertida ara al Museu de la Festa de Moros i Cristians d’Ibi.

Quaranta anys després de l’extracció de les parets originals i dels diferents trasllats, els restauradors van alertar de la urgència d’una nova restauració, per la qual cosa el consistori va procedir a la contractació d’aquests treballs en base a la recomanació professional, les tasques del qual s’estan realitzant actualment a la mateixa Casa Gran.

Conèixer el patrimoni local

L’objectiu d’aquestes jornades de portes obertes i visites guiades és que es permeta a la ciutadania veure l’estat de conservació, els diferents processos d’intervenció a les peces i conèixer el resultat final del treball, dut a terme José M. Juan Baldó, restaurador de les obres.

A més, per part de l’Arxiu Municipal, es pretén donar visibilitat a la història dels murals, l’època en què van ser creats, cosa que representen o qui van poder estar darrere de la seva autoria. Les persones interessades a assistir, tant individualment com en grup, poden fer-ho a les jornades de portes obertes, els dies 23 de juny i 1 i 8 de juliol, d’11:00 ha 14:00 h o acudir a les visites guiades, els mateixos dies en dues passades, a les 11:00 h oa les 12:00 h, amb una durada de la visita de 30 a 45 minuts.

L’aforament és limitat i no pot excedir les 20 persones per seguretat i conservació del patrimoni. Per als grups cal la inscripció prèvia a l’Arxiu Municipal