Home Alcoià La borrasca ‘Filomena’ porta les primeres neus del 2021 i talla carreteres...

La borrasca ‘Filomena’ porta les primeres neus del 2021 i talla carreteres a la muntanya alacantina

0
SHARE

La primera nevada del 2021 ha fet acte de presència a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Fred polar i una potent borrasca atlàntica han tintat de blanc les muntanyes de l’interior alacantí, ja que la neu no ha arribat als cascs urbans durant la primera de les dos jornades amb alerta taronja per acumulacions de fins a 15 centímetres que ha decretat AEMET. Els principals ports de muntanya de la xarxa viària estan tancats o amb circulació restringida en dos jornades en les que els escolars de l’interior alacantí no tenen classes lectives pel temporal.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla registren a partir de la jornada de dijous 7 de gener i durant tot el cap de setmana una situació meteorològicament complexa. Al fred que s’està registrant des de pràcticament l’inici del Nadal cal afegir l’arribada d’una borrasca atlàntica. Tots dos factors preparen la situació perfecta per a que es donen les primeres nevades de l’any a l’interior de la província d’Alacant. La humitat que aporta la borrasca ‘Filomena’, afegida al fred polar en altura, suposa una probabilitat elevada de precipitacions en forma de neu que ja s’han produït aquest dijous.

Ha sigut ja de matinada quant les primeres volves han començat a caure a la muntanya alacantina. A la muntanya, ja que els cascs urbans de les localitats de la zona no han registrat acumulacions d’importància. I tot a pesar de que algunes d’elles, com Ibi o Banyeres, es situen a més de 800 metres d’alçària sobre el nivell del mar. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) manté activat tant durant tot el dijous com cara al divendres 8 l’alerta taronja per acumulacions de fins a 15 centímetres de neu en cotes superiors als 400 metres. Aquesta situació encara no s’ha donat a l’interior alacantí, però podria arribar en la matinada entre les dos jornades.

Pel moment i al tancament d’aquesta redacció, els gruixos en rara ocasió han arribat als 5 centímetres i únicament en localitzacions de muntanya. Ara bé, els passos de muntanya que connecten les localitats de la zona estan en la seua majoria tancats. És el cas dels accessos a la Font Roja a Alcoi, o del Port del Canalís i la Venteta dels Cuernos a Onil. Tots ells, i a pesar del pas de màquines llevaneus i retroexcavadores, estan tancats al trànsit. Mentre, al port de la Carrasqueta la circulació està restringida per a camions, tot i que les recomanacions insten a la població de la costa alacantina a no acudir a la muntanya. Primer pel risc per a la circulació; i segon per l’empitjorament de la situació de pandèmia amb les males dades de seguiment del coronavirus.

L’episodi de precipitacions continuarà al llarg del divendres amb alerta activada i ha deixat als escolars de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla sense classe fins el proper dilluns. Cara al cap de setmana les precipitacions poden continuar, tot i que s’espera una lleugera pujada de la cota de neu cap als 900-1.000 metres.