Home Alcoià La caiguda de la natalitat permet reduir les ratios d’alumnes per aula...

La caiguda de la natalitat permet reduir les ratios d’alumnes per aula en Infantil 3 anys a Alcoi, Cocentaina, Muro i Banyeres

815
0
SHARE

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport reduirà la ràtio màxima en Infantil 3 anys per al curs 2021-2022 en 53 municipis a causa d’una major baixada de la natalitat.

Per primera vegada es disminuirà la ràtio a 20 alumnes per aula en Infantil de 3 anys en 34 municipis de la Comunitat Valenciana, on la baixada de la natalitat ha estat més intensa durant els darrers exercicis.

El màxim d’alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25. Des de fa uns cursos la Conselleria d’Educació està reduint aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat. Això permet que hi haja encara menys alumnes per aula i facilita una millor qualitat educativa, a més de mantindre les unitats educatives existents i el personal docent. D’aquesta manera es manté l’oferta d’unitats, amb més personal docent que atén menys xiquets i xiquetes per aula.

Amb aquesta mesura es permet mantindre per al pròxim curs 117 unitats educatives d’Infantil en els municipis on s’ha fet la baixada de ràtios generalitzada.

Infantil 3 anys és quan, de manera generalitzada, l’alumnat inicia la seua escolarització. El pròxim curs s’escolaritzen per primera vegada els xiquets i xiquetes nascuts en 2018. La taxa bruta de natalitat valenciana en 2018 arribà al seu nivell més baix en 44 anys amb 7,7 naixements per cada 1.000 habitants. Aqueix any van nàixer al territori valencià 38.018 xiquets i xiquetes, la xifra més baixa en 20 anys. Això, juntament amb la disminució de l’arribada de població nouvinguda, fa que la població que s’ha d’escolaritzar s’haja reduït considerablement especialment en algunes poblacions valencianes.

En algunes poblacions es passa a 23 alumnes per aula i en altres a 20. La reducció de ràtios no és una novetat, ja que una part de les poblacions proposades ja l’apliquen des d’altres cursos. Ara la novetat és la incorporació de noves poblacions, la continuïtat de les que ja tenien la ràtio més baixa o, entre aquestes, la baixada de 23 a 20 alumnes per aula.

Els xiquets i les xiquetes que comencen l’escola en aules de 20 o 23 alumnes com a màxim, ja continuen la seua escolarització amb aquests màxims establits en els pròxims cursos.

Quatre poblacions afectades a l’interior alacantí

Algunes poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han vist caure més si cal el seu índex de natalitat. Entre elles es troben algunes de les més importants de la zona, que veuran reduïdes les ratios d’alumnes per classe a les aules de 3 anys. És el cas d’Alcoi, Cocentaina, Muro i Banyeres, que veuran modificada la capacitat de les seues aules d’Infantil 3 anys en el proper curs 2021/2022.

En concret, les aules per a xiquets d’aquesta edat no tindran més de 209 alumnes a la ciutat d’Alcoi, Muro i Banyeres. Mentre, a Cocentaina eixa ratio es quedarà en 23 alumnes. Una notícia que beneficia a priori als alumnes, que tindran una millora atenció formativa. Però també revela una situació preocupant en quant al relleu generacional, el despoblament o l’envelliment de la població.