Home Destacats La collita de cireres del Comtat cau un 75% i posa en...

La collita de cireres del Comtat cau un 75% i posa en risc el sector agrari de la muntanya

1208
0
SHARE

Tres quartes parts de la collita de cireres d’enguany a la comarca del Comtat s’han fet malbé per les condicions meteorològiques d’aquest 2020. Centenars de famílies de la zona veuen ara empitjorada la seua ja de per sí precària situació econòmica després del pitjor any que recorden per a aquest fruit. El sector demana ajuda i espera una regulació de preus a l’alça sense la qual podria estar condemnat a la desaparició.

L’agricultura és un dels sectors rellevants a l’economia de les comarques de l’interior alacantí. Històricament, el sector primari ha donat de menjar a moltes famílies a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, i encara a dia de hui ho continua fent. Per la configuració de les seues localitats, la comarca del Comtat és la que continua mantenint un major lligam amb el camp. A les seues terres es cultiven diversos productes que arriben a les taules de tot el país gràcies a la presència de cooperatives que gestionen productes com l’oli d’oliva o les cireres.

Precisament la campanya d’aquest darrer fruit acaba durant aquestes dates després d’aproximadament un mes de recol·lecció. Però el resultat de la collita dista molt de ser el desitjat pels agricultors del Comtat, que la qualifiquen com una de les pitjors -si no la pitjor- des que se’n recorden. Fins a ¾ parts de la collita poden haver-se perdut pel camí en un any en que, paradògicament, les pluges deurien millorar la quantitat de fruit. Però la humitat no beneficia a les cireres, i molts agricultors passaran un exercici complicat degut a la minva de producció.

La caiguda de la producció i, per tant, dels guanys, s’afegeix a la situació que ja abans de la pandèmia venien denunciant els llauradors del Comtat. Precarització laboral, preus baixos dels productes i poques ajudes per a un sector del que depenen centenars de famílies només a la muntanya alacantina són alguns dels seus motius de protesta. Ara, si el sector no enllaça al menys dos anys de pujada de preus, tant en cireres com en oliva, podria veure’s abocat a una situació de fallida econòmica. Per això reclamen l’atenció de les administracions. Després de tot, tal i com s’ha fet palès durant la pandèmia de coronavirus, es tracta d’un sector essencial per a la població.

El balanç de la temporada de cirera a altres comarques, com el Vinalopó, ha sigut distint, amb millors resultats que al Comtat. Un fet que podria salvar la temporada als agricultors de la zona.