La immensa majoria de les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla celebren esdeveniments festius que tenen unes característiques úniques i disctinctives. En moltes ocasions, es tracta de tradicions amb segles d’història que conformen una part de la idiosincràsia de cada localitat. És el cas de Tirisiti a Alcoi, els Nanos de Cocentaina, els Enfarinats a Ibi, els fatxos a Onil o la ‘globotà’ a Beniarrés, entre moltes altres. Esdeveniments que solen cridar l’atenció dels visitant, convertint-se, a més, en atractius turístics.
A Cocentaina, una d’eixes tradicions busca un major reconeixement per part de la Conselleria de Cultura. És la ‘Corriola’, una festa que es celebrava originalment a Santa Bàrbara per a demanar una bona collita de l’oliva cada 4 de desembre i que fou traslladada al Dia de la Puríssima, 8 de desembre. Aquesta festa té unes connotacions culturals que han unit als partits contestans per a demanar la declaració d’Interès Turístic Local. Un procés que ja s’ha encetat i que busca protegir i donar un major ressò a altra de les tradicions úniques de la vila comtal.
Cocentaina és rica en patrimoni gràcies a la seua extensa història. Per això, compta amb un bon grapat d’atractius patrimonials que possibiliten fer del turisme un nou motor econòmic per a la localitat. És l’origen de les actuacions que estan duent-se a terme a la capital del Comtat, entre les que es troba la recuperació del torrejó morisc que s’ubica prop del Castell de Cocentaina, i que ha sigut restaurat. És un dels passos per a potenciar l’atractiu turístic de la població, en línia amb el punt de vista de la Generalitat Valenciana. L’admnistració regional treballa ara amb l’Ajuntament contestà per a enllestir el Pla Director per al Palau Comtal, amb especial atenció a l’accessibilitat del principal edifici històric de Cocentaina.
El turisme és un dels sectors més perjudicats per la pandèmia de la Covid19 degut a les restriccions a la mobilitat, però també aspira a ser un dels vectors de recuperació econòmica una vegada superada la crisi sanitària.