Home Cultura La Covid19 força la suspensió de les processons de Setmana Santa a...

La Covid19 força la suspensió de les processons de Setmana Santa a la Foia de Castalla

0
SHARE

Cap de les localitats de la sub comarca de la Foia de Castalla celebrarà enguany les processons de la Setmana Santa. Així ho ha decidit la Diòcesi d’Alacant, que aglutina aquestes localitats, però no les de l’Alcoià i El Comtat. Ho ha fet a tenor de les dades d’evolució negativa de la pandèmia a tota la província, però especialment al Departament de Salut de la muntanya,  amb la major incidència de la Covid19 de tota la Comunitat. Les misses sí es mantenen al calendari.

La situació de pandèmia que viuen les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’ha agreujat després de les festes nadalenques. La incidència de la malaltia s’ha disparat fins als prop de 1.800 casos per cada 100.000 habitants com a mitjana, quasi triplicant la taxa nacional. Enles dos darreres setmanes, a les localitats de l’interior alacantí s’han registrat tants contagis com en els nou mesos i mig anteriors. Unes dades que, tot i fer referència a la muntanya alacantina, tampoc són massa millors a la resta del territori alacantí. Tant que la Diòcesi d’Alacant, que avarca totes les comarques de la província a excepció de l’Alcoià, El Comtat i la Marina Alta, ha pres cartes en l’assumpte.

Ho ha fet en referència a una de les principals dates del calendari catòlic, com és la Setmana Santa. En un principi, el calendari marcava la commemoració de la mort i resurrecció de Crist entre els dies 28 de març i 4 d’abril. Jornades en les que, pràcticament a diari, es celebrarien processons i actes litúrgics a la pràctica totalitat de les poblacions. No obstant, mitjançant una carta, el bisbe alacantí ha traslladat a cadascuna de les vicaries la suspensió de tots aquells actes que suposen concentracions de persones i que no puguen mantenir les mesures de seguretat sanitària contra el coronavirus.

Així, les esglésies de la diòcesi a la muntanya -ubicades a les localitats de la Foia de Castalla- sí que celebraran les misses d’aquesta festivitat catòlica. Això sí, serà en les condicions que dictaminen les autoritats sanitàries en funció de com evolucione la situació respecte al virus. De fet, el Bisbat anima als fidels a gaudir d’una Setmana Santa més recollida del que sòl ser habitual degut a les peticions d’autoconfinament per a aturar la pandèmia.

Paral·lelament, la Diòcesi d’Alacant ha instat a cada parròquia a dur a terme iniciatives solidàries amb la finalitat de fer més amable la situació a les famílies damnificades per la situació econòmica i social derivada de la pandèmia.

La resta de poblacions de la muntanya alacantina més enllà de la Foia de Castalla pertanyen a la Diòcesi de València, que encara no ha pres una decisió respecte als actes de la Setmana Santa. Tot a quasi dos mesos i mig de que arriben les dates de la celebració. No sols els actes d’aquesta festivitat, sinó moltes altres, inclosos els Moros i Cristians, estan pendents de con evolucione la crisi sanitària per a establir els seus calendaris, ja siga amb ajornaments, cancel·lacions o manteniment de dades i mesures.