Home Alcoi L’Ajuntament d’Alcoi augmenta la partida destinada al desamiantat de la localitat

L’Ajuntament d’Alcoi augmenta la partida destinada al desamiantat de la localitat

257
0
SHARE

La partida per fer determinades actuacions de desamiantat en els edificis municipals i conéixer la situació dels mateixos respecte a l’amiant i fer una campanya de conscienciació i tractament d’aquest element augmentarà en el pressupost de 2021 fins als 18.000 euros.

Cal recordar que en juliol del 2019 a proposta del Grup Guanyar Alcoi es va aprovar una moció per aplicar un Pla de Desamiantat al terme Municipal d’Alcoi i per tant es va incloure en el pressupost municipal del 2020 una partida de 12.000 euros per encetar aquest pla, que és a llarg termini.

Actualment ja s’han fet 5 actuacions en el municipi, el que ha suposat que s’arrepleguen un total d’1,72 tones d’asbest. Cal tenir en compte que la preparació i retirada d’aquest material són treballs especialitzats i amb un alt cost, perquè cal precintar molt bé el mateix i amb totes les mesures de seguretat corresponents per als que ho retiren.

Aquestes actuacions han consistit en: l’encapsulat, retirada i gestió d’abocament de canonades aparegudes en aparcament de la Piscina Municipal al costat dels contenidors. Encapsulat, retirada i gestió d’abocament de canonades aparegudes en carrer Tossal. Encapsulat, retirada i gestió de coberta en seu ACIF. Encapsulat, retirada i gestió de coberta en horts AEPA. Encapsulat, retirada i gestió de restes d’amiant dipositades en ECOPARC. Es tracta de peces que apareixen abocades irregularment al costat dels contenidors i que són dipositades en lloc resguardat a l’Ecoparc on no hi ha recollida d’aquest element.

També s’ha dut a terme una campanya per informar i conscienciar a la ciutadania sobre l’amiant i el seu tractament tant en publicitat en els mitjans de comunicació, com amb publicitat estàtica, a les xarxes socials i al web municipal. S’ha realitzat una fitxa amb els gestors que operen en la zona per a facilitar-la a tots aquells usuaris que s’han interessat.

A més, s’està elaborant un inventari de les instal·lacions municipals que contenen asbest, i per això estan transmetent la informació des de tots els departaments de l’ajuntament, a l’hora que també s’estan recollint pressupostos per a la retirada de l’asbest d’aquestes instal·lacions. L’inventari està completat a falta d’algun departament. Segons la informació aportada pels distints departaments de l’Ajuntament, les instal·lacions que presenten elements amb presència d’amiant són: l’edifici Passeig Ovidi Montllor 13. Seu de la Brigada d’Obres. Canonades amb presència d’amiant. La Nau industrial al carrer Músic Gonzalo Blanes. Magatzem Municipal. Coberta amb plaques amb fibrociment amb amiant. El solar al carrer Mossén Vicent Albors (antiga fundició Olcina). Un cobert amb pilars de canonades amb fibrociment i coberta amb plaques de fibrociment amb amiant. L’edifici antic dipòsit d’aigües al Carrer Sant Vicent. Coberta de l’edifici. El Poliesportiu Francisco Laporta. Algunes canonades de desguàs pluvials. El Parc de vehicles del Recinte Firal. Cobertes del magatzem dels senyals de trànsit. El Teatre Principal. L’antic teló tallafocs conté amiant. La Fàbrica de Rodes. Algunes antigues cobertes amb plaques de fibrociment amb amiant. Les Instal·lacions cedides a AEPA encreuament Santa Rosa amb Nofre Jordà. La coberta de l’hort té plaques amb fibrociment que conté amiant. La Seu ACIF en Trencacaps. Coberta dels tallers i magatzems amb fibrociment que conté amiant. Els Petits edificis en la part superior de la Glorieta, amb accés pel carrer El Camí. Cobertes amb presència d’amiant.

Aquestes són les instal·lacions identificades directament, restant la identificació de possibles instal·lacions en altres dependències municipals amb personal tècnic expert en la matèria.

Des de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi insisteixen en què està prohibida la manipulació i per descomptat tirar l’amiant als abocadors. És important contactar amb les empreses autoritzades per a l’assessorament i la retirada d’aquest residu. Al mateix temps per part de la regidoria, volen recordar que la sola presència de l’amiant en canonades, teulades i façanes és innòcua, tan sols és perillós la seua manipulació i el trencament d’aquest. Per qualsevol dubte poden contactar amb el nostre departament trucant al 96 553 71 27.