Home Alcoià La creació d’ocupació s’estanca en novembre tot i l’inici de la campanya...

La creació d’ocupació s’estanca en novembre tot i l’inici de la campanya nadalenca a la muntanya

498
0
SHARE

Novembre ha deixat 16 persones més que octubre en situació d’atur a l’interior alacantí. Es tracta de males dades, tenint en compte que tant la indústria com el comerç ja estan sumits en la campanya de Nadal. Alcoi i Ibi són les poblacions que més llocs de treball han destruït i, com en la majoria d’ocasions, a costa de les dones.

Els registres històrics que es tenen respecte a l’evolució de l’atur a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla parlen del darrer tram de l’any com un moment de creació d’ocupació a la zona. És des de setembre a desembre quan bona part de les industries de l’interior alacantí contracten personal per a abastir de la demanda de productes cara a l’arribada dels Reis Mags i el Pare Noel en Nadal. Un fet que suposa, de forma habitual, que les xifres de persones en situació d’atur es veja davallada en el darrer trimestre de l’any.

Pèro aquesta tendència no ha tingut una seguida en el cas de la muntanya durant el mes de novembre. Segons les dades del Labora, el servei valencià d’ocupació, 16 persones més que en octubre estan ara incloses en les llistes d’aturats. Un augment de la desocupació que es deu a la destrucció de llocs de treball en la indústria, tot i que altres sectors com el de serveis, que habitualment crea treball, tampoc ho ha aconseguit en novembre. L’atur, en una situació que ja és endèmica, afecta sobre tot a les dones, ja que pels 4.000 homes aturats a la muntanya alacatina hi han més de 6.700 dones en situació de desocupació. Son les dones majors de 26 anys les que registren l’índex d’atur més alt a la muntanya alacantina.

Per localitats, Alcoi i Ibi encapçalen la destrucció d’ocupació al llarg del penúltim mes de l’any amb 42 i 32 aturats més, respectivament. Crida l’atenció el cas de la vila joguetera, on la totalitat de les persones que han perdut la seua ocupació són dones. Per contra, poblacions com Muro, Banyeres, Agres o Alcoleja han tirat de l’ocupació per a que les dades no siguen tan negatives. En elles s’ha reduït la xifra d’aturats en 15, 13, 9 i 8 persones respectivament. A la resta de localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla les moviments en la xifra d’aturats són quasi testimonials.

Davant d’aquesta situació, els sindicats continuen alertant de les característiques del mercat laboral a la zona, caracteritzat per la temporalitat i els baixos salaris. Per això, reivindiquen un canvi de model productiu, al fil de la idea que porta defensant des de fa 4 anys la Generalitat Valenciana.