La Diputació d’Alacant suprimirà el any vinent el recàrrec provincial de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) amb l’objectiu d’ajudar el teixit empresarial a superar la crisi. Aquesta mesura impulsada per l’equip de govern provincial ha sigut aprovada aquest matí al ple de la institució amb el suport dels grups del Partit Popular i Ciutadans i el vot en contra del Partit Socialista i Compromís. La supressió total de l’impost, que entrarà en vigor el 2023, beneficiarà més de 8.500 empreses.
El president de la institució ha xifrat en nou milions d’euros l’estalvi global per a les empreses i autònoms de la província per l’IAE durant aquest període (2021-2023) i ha recordat que la Diputació d’Alacant, a més d’aquesta mesura, també ha impulsat en aquest exercici més de 36 milions d’euros extraordinaris per ajudar autònoms, pimes i famílies
Ajudes subministrament elèctric
D’altra banda, durant la sessió plenària s’ha aprovat per unanimitat una proposta de pressupost per a 2023 d’una partida econòmica, dotada inicialment amb deu milions d’euros, per ajudar els municipis a fer front a la factura del subministrament elèctric. Així mateix, es reclama a la Generalitat i al Govern que habiliten, per part seua i amb aquesta mateixa finalitat, 60 i 120 milions d’euros, respectivament, per a tots els ajuntaments de la província.
La moció, presentada pel Grup Socialista, ha tirat endavant el suport de tots els grups després de la incorporació d’una esmena a la totalitat registrada pel PP i Cs. El diputat de Contractació, Juan de Dios Navarro, ha fet valdre, en aquest sentit, l’Acord Marc de Subministrament Elèctric que la institució provincial ha negociat i insta el Govern a no cobrar el límit de gas en subministraments contractats amb Garantia d’Origen 100% renovables i a disminuir l’IVA a l’administració local al reduït com als contractes de més de 10 quilowatts.
Inversions de la Diputació
A l’apartat de mocions, Compromís ha formulat una proposta en què insta la Diputació d’Alacant a igualar el pressupost d’inversions en infraestructures i serveis de la Diputació de València, ja que, segons Fullana, “és tres vegades més gran”. El diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, ha qüestionat els arguments i ha demanat a la formació que se sumi a la reclamació per acabar “amb una bretxa pressupostària de 158 milions” en perjudici d’Alacant.
El responsable d’Infraestructures ha aclarit, a més, que els fons dedicats cada any a plans d’obres des de la institució alacantina superen els 100 milions d’euros només amb el Pla d’Obres i Serveis del 2019 i Planifica, és a dir, 25 milions d’inversió per cada anualitat. Gutiérrez ha defensat la creació per part de la Generalitat d’un fons de compensació que servesca per a eliminar la diferència entre les institucions provincials que “assegurarà que tots els ciutadans gaudesquen del mateix finançament, independentment d’on residisquen”.
Neteja de lleres i Agència Intel·ligència Artificial
La Diputació també ha reclamat, en aquest cas mitjançant una moció presentada pel PP i Cs que ha comptat amb el suport de l’oposició, una moció per sol·licitar a les Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer i del Segura la neteja urgent dels rius, barrancs i rambles de la província d’Alacant. Per l’equip de govern, la diputada María Gómez ha denunciat que l’estat actual dels rius, “la neteja dels quals és responsabilitat de les confederacions, que poc o res han preparat el territori davant l’amenaça d’una nova DANA”. El text sol·licita també a la Generalitat Valenciana que, sobre la base de les seues competències, frene la proliferació de les espècies invasores.
D’altra banda, durant la sessió plenària els grups polítics han donat suport per unanimitat a la candidatura de la província d’Alacant per acollir l’Agència Espanyola d’Intel·ligència Artificial (AESIA). La declaració institucional signada per tots els portaveus, i que ha motivat la retirada d’una moció presentada per Compromís amb la mateixa finalitat, també trasllada el suport a la feina que des de la Generalitat s’està fent en aquest sentit.
Suport a l’agent comercial
El ple ordinari del mes d’octubre ha conclòs amb el suport unànime de tota la corporació a la figura de l’agent comercial a través d’una declaració institucional en què es demana a la Generalitat que, entre altres mesures, incloga aquests professionals en ajuts futurs per alleujar el cost dels combustibles o exempcions per l’ús de xarxes viàries. A més, s’insta que es reforcin els controls sobre la col·legiació establerta per a l’exercici de l’activitat d’agent comercial.