Home Alcoià La Diputació aprova per majoria el “Plan + Cerca” dotat amb 30...

La Diputació aprova per majoria el “Plan + Cerca” dotat amb 30 milions d’euros per als municipis

608
0
SHARE

La Diputació d’Alacant ha aprovat aquest migdia les noves bases que regiran el “Plan + Cerca” per a l’exercici 2022 amb el suport de la majoria del ple formada per PP, Cs i PSPV i el vot en contra de Compromís.

Aquesta convocatòria d’ajudes estan dotades amb 30 milions d’euros que es distribuiran entre els 141 municipis alacantins.

“Aquest any s’ha fet una gran aposta duplicant la quantitat aportada per la institució provincial, de 15 a 30 milions d’euros, fet que permetrà que totes les localitats de menys de 45.000 habitants reben més aportació”, ha confirmat el diputat d’infraestructures, Javier Gutiérrez.

El pla conté importants millores, entre les quals Gutiérrez ha destacat com a mesura pionera l’avançament del 75% de les quantitats de la subvenció. “Els ajuntaments podran rebre aquest mateix any, al moment de l’adjudicació de l’obra, tres quartes parts del seu import, sempre que ho sol·liciten”, ha explicat Gutiérrez. El 25% restant serà transferit després de l’acreditació de lexecució de la totalitat de l’obra. Com a data límit de terminació s’ha establert novembre del proper any 2023. Amb aquesta mesura es pretén donar un impuls financer a les administracions locals.

També en aquest exercici s’han augmentat les ajudes per a municipis en risc de despoblació fins a 2.520.000 euros, un 20% més que l’any passat. “Això significa que 109 poblacions alacantines, del total de 141, rebran fins a 45.000 euros addicionals i, davant d’això, el Fons de Despoblació de la Generalitat, dotat amb 480.0000 euros, només arriba a 30 municipis”, ha assegurat Javier Gutiérrez.

Entre els avanços, l’edició del Pla + Cerca per a aquest exercici també eleva al 100% els imports subvencionats, sense que es requerisca cap complement per part dels ajuntaments, i garanteix la cooperació amb els municipis. Aquests podran sol·licitar que l’àrea d’Infraestructures redacte i dirigeixi els projectes i s’encarregue de la contractació i la direcció de les obres als municipis de fins a 1.000 habitants.

Per segon any consecutiu, aquest pla permetrà a més destinar les subvencions a inversions o despesa corrent, a criteri dels receptors, amb gran versatilitat, atès que els municipis fins i tot podran dedicar els fons a la compra de solars o edificis o a treballs de demolició o enderrocament . Aquestes facilitats tenen com a finalitat garantir més autonomia perquè els municipis decidisquen amb més llibertat, en atenció a les seues necessitats.

Gutiérrez ha defensat que “amb aquesta versió millorada del Pla + A prop, s’han centrat tots els esforços a donar resposta a les veritables necessitats dels ajuntaments amb recursos suficients per garantir el seu progrés i l’accés de tots els alacantins als serveis essencials, independentment del municipi on residisquen”. També ha remarcat l’aplicació de criteris de repartiment “equitatius, justos, objectius” i l’avanç en la simplificació de la tramitació dels plans de la Diputació.

Durant el debat plenari, el diputat d’infraestructures ha assegurat que, amb el Fons de Cooperació, en aquesta legislatura els pobles de menys de 10.000 habitants haurien rebut 20 milions d’euros menys. “Gràcies a la Diputació, els nostres municipis percebran més de 75 milions d’euros amb + Cerca i els plans financerament sostenibles i, d’ells, una part important, 47’5 milions d’euros, aniran als pobles de menys de 10.000 habitants “, ha detallat.