Home Cocentaina La Fira de Cocentaina 2021 fa història amb 559.915 visitants en el...

La Fira de Cocentaina 2021 fa història amb 559.915 visitants en el seu format de dos caps de setmana

267
0
SHARE

La Fira de Tots Sants de Cocentaina ha posat el punt final a la 675 edició amb uns resultats que han superat les previsions i expectatives més optimistes. El repte d’organitzar una Fira durant dos caps de setmana consecutius, de dividir l’oferta expositiva en dues setmanes, muntar i desmuntar als principals carrers del poble durant quinze dies ha tingut una acceptació absoluta reflectida en unes xifres que avalen la proposta realitzada per l’Ajuntament de la vila comtal.

Com explica l’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, «559.915 visitants durant aquesta 675 edició és un rècord absolut de totes les edicions que hem tingut al llarg de vora set segles d’història. Tant els visitants com els veïns i veïnes han respost a la crida que fa la tradició més antiga que té el nostre poble i ens hem convertit en un esdeveniment segur i disfrutable al carrer que era el que preteníem».

En detall, durant el primer cap de setmana, Cocentaina va rebre 362.077 visitants i durant el segon, 197.838 persones. Del total, un 39% ha sigut recurrent, és a dir, ha visitat la Fira els dos caps de setmana. L’oratge d’aquest últim, molt fred i plujós, no ha pogut amb les ganes de fira dels fidels a aquesta cita en les exposicions comercials de gran format com l’automoció i maquinària industrial i els productes típics d’alimentació i denominació d’origen.

Tornar a celebrar la Fira al carrer i fer-ho de forma segura era un repte a molts nivells, principalment organitzatiu i sanitari dins d’un entorn de pandèmia mundial. El format totalment nou plantejat per l’Ajuntament i avalat per la conselleria de Sanitat, ha tingut en compte la celebració dividida en dos caps de setmana consecutius; el primer, el tradicional de Tots Sants, 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre i el següent, 5, 6 i 7 de novembre. Aquest ha sigut el primer esdeveniment de gran format, després de les Falles, que s’ha celebrat a la Comunitat Valenciana i la primera gran fira al carrer en Espanya des de l’aparició de la Covid-19.

Entre les novetats més destacades d’aquesta edició 2021, s’ha reduït el nombre d’expositors a 424 el primer cap de setmana i a 287 el segon (alguns han repetit), com també la superfície comercial de l’esdeveniment, a poc més de 50.000 metres quadrats el primer cap de setmana i 70.500 metres quadrats el segon, amb part de l’Avinguda del País Valencià destinada a automoció i a maquinària agrícola. S’ha ampliat la distància entre expositors i els metres disponibles per a cadascun. No hi ha hagut espectacles als carrers, encara que sí que s’han programat actuacions en recintes tancats, con ara el Pati d’Armes del Palau Comtal, amb aforament controlat i prèvia reserva d’entrades, sempre gratuïtes.

La regidora de Fira, Eugenia Miguel, fa balanç amb les primeres impressions «els expositors, el comerç i l’hostaleria estan contents, han tingut una bona fira. En línies generals les valoracions són molt positives, encara que sempre hi ha uns sectors més beneficiats que altres. La gent al carrer també comentava que agraïen eixe espai més obert, el poder transitar amb més tranquil·litat per tot el recorregut de Fira».

Quan als carrers ja està pràcticament tot desmuntat, i l’activitat del poble torna a la normalitat, l’equip de Fira ja ha començat amb reunions, valoracions i balanç del que ha sigut aquesta edició de Fira. Eugenia Miguel assenyala que «de totes les novetats que s’han posat en marxa enguany amb aquest format diferent de Fira, de segur que traurem moltes coses positives que es quedaran per a properes edicions i altres que tornaran al seu format habitual. Ara cal posar-se ja a treballar en eixa 676 edició i adaptar totes eixes novetats que han resultat vàlides».

L’Ajuntament de Cocentaina, a través de la seua alcaldessa, Mireia Estepa, explica que «agraïm a les contestanes i contestans la paciència per aguantar el muntatge i desmuntatge d’una fira que ha durant quinze dies, agraïm la col·laboració del comerç i l’hostaleria local i la fidelitat dels expositors i de totes les persones que han volgut formar part d’una edició que no estava exempta de dubtes i d’inquietuds, perquè ningú no sabia com funcionaria realment. La Fira de Tots Sants és un èxit de Cocentaina i de totes les persones que són i que formen part de la nostra Fira”.

Cal recordar que encara que la Fira al carrer ha acabat, queden dues de les activitats més significatives per la seua transcendència cultural i amb els orígens del certamen. D’una banda, la celebració de la 41 edició del Certamen Coral i V Premi Firacor, aquest pròxim dissabte, 13 de novembre, a les 19 hores, al Centre Cultural el Teular. D’altra banda, l’entrega de premis de l’AOVE Fòrum Internacional Fira de Tots Sants, el 27 de novembre, a les 12 del migdia, també al Centre Cultural El Teular.