Home Cocentaina La Fira de Tots Sants de Cocentaina, primera en ser declarada BIC...

La Fira de Tots Sants de Cocentaina, primera en ser declarada BIC Immaterial

1333
0
SHARE

La Fira de Tots Sants de Cocentaina ja és Bé d’Interés Cultural Immaterial. Així ho ha determinat el Consell aquest divendres 26 d’octubre durant la celebració del seu plenari, atorgant a la Fira de Tots Sants aquesta distinció com a BIC, la qual garantirà la seua protecció, preservació, investigació, documentació i la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les futures generacions.

La de Cocentaina és la primera fira de tot el País Valencià en ser catalogada BIC, motiu pel qual s’ha tingut que treballar de valent per a aconseguir aquesta declaració al no haver cap precedent. Ha sigut el propi President de Generalitat, el socialista Ximo Puig, qui s’ha posat en contacte amb l’alcaldessa de Cocentaina per donar-li personalment la feliç notícia. Alegria que compartia el President, ja que va ser ell qui en novembre de 2015 es comprometia amb el poble contestà a col·laborar en l’atorgament del BIC per a la Fira.

Mireia Estepa, Alcaldessa de Cocentaina, no ha pogut ocultar la seua satisfacció per aquesta distinció per a la Fira de Tots Sants: “Rebre aquesta distinció com a Bé d’Interés Cultura Immaterial és la culminació a més de dos anys de feina administrativa treballant l’expedient, però sense oblidar tots els anys d’abans durant els quals tot un poble ha posat tot el que tenia al seu abast per a, cada mes de novembre, organitzar i celebrar una Fira com no se’n coneix una altra”.

“Aquesta distinció com a BIC arriba quan ja ho tenim tot a punt per celebrar una nova edició d’una Fira consolidada, que ha seguit creixent en el temps i evolucionant però d’una forma ordenada, mantenint intactes les seues arrels i la seua vocació emprenedora. És molt l’esforç que ha fet aquest govern per aconseguir el BIC i hem d’agraïr la dedicació de la tècnica de Patrimoni, la Direcció Territorial d’Alacant i el suport de Ximo Puig, pilars fonamentals que han ajudat a aconseguir aquest èxit, un èxit i un reconeixement a tot el poble contestà”, continua la primera edidl contestana.

“La Fira de Tots Sants sintetitza tot allò que fa gran al poble de Cocentaina: patrimoni històric, música, gastronomia, economia rural i industrial, serveis a les persones, seguretat, tradició… I és per això que per a nosaltres és tan important treballar per la seua pervivència i la seua promoció. Mentrestant, des del Govern Valencià i des de l’Administració local seguirem treballant sense descans per tenir cura d’aquest gran bé immaterial i patrimonial que tenim, d’aquest i de tots els altres que també acumula Cocentaina”, conclou la màxima representant de Cocentaina.

Cocentaina compta actualment amb 14 BIC’s, d’entre els quals només la Fira de Tots Sants es immaterial, la resta són béns immobles, com ara el Castell de Cocentaina, el Castell de Penella, diversos escuts heràldics, la Penya Banyà, el Palau Comtal… entre altres. A partir d’aquest moment, i com a resultat d’aquesta declaració com a BIC, s’haurà de treballar amb cura en tot allò relacionat en la celebració del certamen, posat que, com dicta l’expedient, qualsevol canvi substancial en la celebració del mateix s’haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural.

A més, les accions de conservació que es projecten hauran de tindre en compte, de manera molt especial, els riscos de desvirtuació que es podrien derivar del turisme massiu, així com la necessitat de valorar i protegir adequadament els oficis tradicionals associats a la Fira de Tots Sants.