Home Alcoi La Fundació Biodiversitat visita els espais naturals on s’aplicarà el pla de...

La Fundació Biodiversitat visita els espais naturals on s’aplicarà el pla de renaturalització d’Alcoi des de 2023

436
0
SHARE
La delegació de la Fundació Biodiversitat -dreta de la imatge- visita un dels espais a renaturalitzar a Alcoi.

La ciutat començarà en 2023 a implementar les 13 línies d’actuació del projecte en espais naturals urbans desaprofitats, sobretot en aquells vinculats als llits de rius i rierols o als barrancs. L’objectiu és renaturalitzar-les i revaloritzar-les, connectar les zones verdes amb els parcs naturals i densificar les zones verdes intraurbanes.

Representants de la Fundación Biodiversidad han visitat aquest dijous la ciutat d’Alcoi per a mantindre una reunió de treball amb l’Ajuntament i visitar els llocs en els quals es desenvoluparan les accions compreses en el projecte de renaturalització urbana Alcoi Bio UP.

La Fundación Biodiversidad, intregada en el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va concedir a Alcoi al maig de 2022 una ajuda de 3.580.000 euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation. El principal objectiu d’aquest pla és fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats espanyoles.

L’entitat va destacar la qualitat de la proposta amb la qual Alcoi concorria a aquesta convocatòria i que li va garantir situar-se entre les 20 finalistes, obtenint una ajuda que cobreix més del 90% del pressupost total, valorat en 3,7 milions d’euros.

Després de la reunió amb autoritats municipals, els representants de la Fundació Biodiversitat han pogut visitar els llocs en els quals es desenvoluparan les 13 línies d’actuació d’aquest projecte, que cobreix un àmbit de més de 420.000 m².

Llocs a renaturalitzar

Les intervencions es duran a terme en els barrancs del Serpis i del Cint, en la zona de La Vaguada i també en el Barranquet de Soler, on està previst crear una zona d’educació mediambiental i un arboretum.

A més, es millorarà la continuïtat natural i per als vianants en el llit del riu Barxell, al costat de la Caldera del Gas; es renaturalitzarà l’estany de Buidaoli i es redensificaran diferents zones, com el llit del Barxell al seu pas pel centre urbà, la zona verda de l’Antic Abocador de Cotes Baixes o els parcs i jardins de les àrees urbanes consolidades.

Altres projectes contemplats són la instal·lació d’una coberta verda al Parc de la Uixola, la incorporació de vegetació en el Camí de les Solsides o l’actuació per a tindre zero escocells buits a la ciutat.

Alcoi Bio UP

El projecte Alcoi Bio Up actuarà en espais naturals urbans desaprofitats, sobretot en els espais verds vinculats als llits dels rius i rierols o els barrancs, nexes d’unió de la peculiar orografia alcoiana. Es tracta d’aprofitar aquestes zones, renaturalitzar-les i revaloritzar-les, connectar les zones verdes amb els parcs naturals i densificar les zones verdes intraurbanes.

Segons ha destacat el Regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, “estem davant un projecte molt ambiciós i al mateix temps, fonamental per a reforçar la biodiversitat. Les ajudes dels Fons Europeus que ens concedeix la Fundació Biodiversitat ens permetran dur a terme accions per a augmentar la infraestructura verda urbana i aconseguir, a més, que puga ser gaudida per la ciutadania i es convertisca en una eina d’educació ambiental”.

“Cal destacar que, des de la pròpia fundació es va cridar l’atenció del potencial de les zones escollides després de les actuacions i de la millora dels ecosistemes d’aquestes zones pel que fa a biodiversitat” ha conclòs Silvestre.