Home Alcoi La Generalitat inclou la reforma integral del RPMD Mariola i l’obertura del...

La Generalitat inclou la reforma integral del RPMD Mariola i l’obertura del CEEM del Barranquet en el Pla ‘Convivint’

543
0
SHARE

El president de la Generalitat, Ximo Puig i la vicepresidenta, Mónica Oltra van presentar ahir el Pla ‘Convivint’. Aquest pla inclou una reforma integral de la Residència de Persones Majors Dependents Mariola i el Centre Específic de Malalts Mentals i Centre de Dia del Barranquet de Soler.

El Pla d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025, denominat ‘Convivint’, suposarà una inversió de 561 milions d’euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional, infància, dones que han patit la violència masclista o persones usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental. Es finançarà amb fons propis de la Generalitat, així com amb els procedents de les ajudes europees i d’algunes aportacions municipals.

Cal ressaltar que aquest pla s’ha elaborat a partir d’un mapa de necessitats, un treball realitzat des de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials, que ha tingut en compte tant indicadors socials i poblacionals com de vulnerabilitat i edat, així com la demanda efectiva de recursos.

Aquestes variables són les que han guiat el desenvolupament del Pla Convivint que s’ha traçat des dels principis de transparència i participació, i en el qual han participat les diputacions i els ajuntaments a través de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Administrativa (OCCI), encarregat de consensuar totes i cadascuna de les actuacions incloses en el pla.

En l’àmbit de persones majors, el Pla Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d’euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d’atenció diürna, a més d’instal·lar punts d’atenció en la proximitat en el món rural, consistents en un centre de dia amb extensions gestionades pel mateix personal. En aquest àmbit cal ressaltar que el pla té previst impulsar reformes de caràcter integral en 14 residències públiques entre les quals es troba la RPMD Mariola.

La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d’euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics i garantir l’existència d’un recurs d’aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials. En aquest aspecte cal assenyalar que en aquest pla es contempla l’obertura del CEEM del Barranquet de Soler tant amb places residencials com de centre de dia.

“Estem satisfets perquè el pla contempla la solució a dues necessitats de la nostra ciutat, d’una banda l’obertura del CEEM que inclourà Centre de Dia i per una altra la reforma integral de la Residència Mariola del

Preventori, unes instal·lacions que seran adaptades i adequades totalment a les necessitats de les persones majors, una necessitat reivindicada durant molt de temps i que per fi serà una realitat”, ha destacat la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia.