Home Alcoià La Generalitat Valenciana realitza en Tibi un homenatge a les 13 víctimes...

La Generalitat Valenciana realitza en Tibi un homenatge a les 13 víctimes de l’holocaust nascudes a la comarca de L’Alcoià

328
0
SHARE
Diversos representants municipals arreplegant els Taulells de la Memòria de les víctimes.
Diversos representants municipals arreplegant els Taulells de la Memòria de les víctimes.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assistit a Tibi per realitzar un homenatge a 13 persones de la comarca de l’Alcoià víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. La consellera ha posat l’accent en la importància de “reparar el mal causat”, com un instrument imprescindible perquè la injustícia “no s’estenguera més en forma d’oblit”.

L’homenatge ha sugut dedicat a Enrique Albero Puerto, Antonio Ferre Navarro i Enrique Ferrer Berenguer, de Banyeres de Mariola; Victoriano Bernabeu Pérez, Leopoldo Jordà Rico i Juan Sempere Pérez, de Castalla; Ángel Pérez Pastor, Antonio Pina Pérez i Salvador Gómez Bernabeu, d’Ibi; Fernando Vicent Berenguer, d’Onil; Miguel Llorens Ortiz i Manuel Mullor Català, de Penàguila; i Emilio Morató Feliu, de Tibi. Només quatre d’ells van poder viure de nou en llibertat, la resta va morir.

La consellera ha entregat als diferents ajuntaments els ‘Taulells de la Memòria’ del projecte ‘Construint Memòria’ de la Generalitat, que se situaran en llocs visibles a les localitats. A més, Pérez Garijo ha afirmat que a pesar que aquella maquinària de la mort “estava dissenyada per a no deixar rastre”, els testimonis i la investigació històrica han evitat esborrar-ho tot com si res haguera passat, i ha lamentat “haver d’esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement, un acte on cap de les víctimes ha pogut estar present”.

Pérez Garijo ha subratllat que “sempre hi ha qui demana deixar de remoure el passat, però nosaltres no anem a permetre que açò succeïsca” i ha recordat a les més de 650 víctimes valencianes, assenyalant que amb l’acte de Tibi aconseguim els 578 taulells entregats als ajuntaments amb els noms i cognoms. La cnonsellera assegura que és “una tasca lenta, dolorosa i que requereix molta constància i compromís, que comporta recórrer totes les comarques” ha destacat la consellera.