Home Alcoi La Glòria Major crida a la Festa després d’una Processó dels Xiulitets...

La Glòria Major crida a la Festa després d’una Processó dels Xiulitets que tanca la Setmana Santa a Alcoi

0
SHARE

Les vacances de Setmana Santa han suposat un important al·licient per al comerç i l’hostaleria alcoians. Aquesta festivitat es du a terme en les setmanes prèvies a que la ciutat de capçalera de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’endinse en els seus Moros i Cristians. Aquests festejos suposen la principal font d’ingressos per a aquests sectors econòmics de la localitat, amb un impacte superior als 25M€. Però, abans de que Alcoi celebre la Trilogia Festera, centenars de persones han participat de la cloenda de la Setmana Santa i del tret d’eixida per als Moros i Cristians més coneguts del món.

Tot en un matí que barreja dos importants tradicions alcoianes. La primera, amb la Processó de l’Encontre en Jesús ressuscitat i la Mare de Déu,  més coneguda a Alcoi com dels Xiulitets. Les menudes botiges amb els que els alcoians posen banda sonora a l’encontre a la carrera entre mare i fill configuren una tradició única de la ciutat. Tot abans de que els representants de les 28 filaes de la ciutat isquen al carrer per a celebrar una multitudinària Glòria Major, encapçalada pels sergents dels dos bàndols.

Presència creixent de la dona a la Festa

La retirada de totes les restriccions per la pandèmia ha fet que la Glòria del 2023 haja sigut de les més participatives dels darrers anys a una ciutat que celebra els Moros i Cristians més coneguts arreu del món. Al so dels pasdobles elegits pels propis sergents, 20 gloriers i 8 glorieres han desfilat pels carrers cèntrics de la ciutat cridant a una Festa que any rere any dona passes per a revertir una de les seues limitacions històriques: la integració de la dona en els festejos.

La propera setmana tindrà lloc la Glòria Infantil, en la que la crida a la Festa correrà a càrrec dels que representen el seu futur.