Home Ibi La Guàrdia Civil desarticula a Ibi i Sax una organització que nodria...

La Guàrdia Civil desarticula a Ibi i Sax una organització que nodria de droga a tot l’interior alacantí

958
0
SHARE

La Guàrdia Civil d’Alacant ha procedit a la detenció de nou persones, com a presumptes autores d’un delicte contra la salut pública -tràfic de drogues- i un altre de pertinença a organització criminal, desmuntant un dels principals punts de distribució de substàncies estupefaents de la provincia.

L’operació Apsida, portada a terme per l’Àrea d’Investigació de la Guàrdia Civil d’Ibi -amb la col·laboració de les de Cocentaina, Muro, Sax i Villena- es va iniciar el passat mes d’octubre de 2020, després de detectar un considerable augment de la venda i consum de substàncies estupefaents a la localitat de Ibi.

Las primeres pistes es van centrar sobre un conegut traficant, veí de la localitat, que havia sortit de presó recentment. S’havia trobat privat de llibertat al voltant d’un any, després que, en una altra operació portada a terme per la Guàrdia Civil d’Ibi en 2018, se li detectara mig quilogram de marihuana, 300 grams de cocaïna i cinc grams d’amfetamines, així com nombrosos útils per a la preparació i distribució de la droga a la venda al detall. En aquell moment realitzava les vendes des de la seva domicili.

Durant el desenvolupament de les actuals investigacions, els agents van descobrir que ara aquesta persona utilitzava per a la distribució de les substàncies un local, destinat en teoria a un negoci de carnisseria. La venda de la droga al local, era realitzada fora d’horari comercial i a porta rancada.

En un moment donat, els agents van localitzar tres homes que podien estar operant en col·laboració amb el principal sospitós. Es tractava de tres germans, residents també en Ibi. Els investigadors van constatar que els quatre suposats autors gestionaven cadascun la seva pròpia cartera de clients. Proveïen a consumidors d’Ibi, Castalla, Onil, Tibi i Xixona.

Quan algun dels quatre es quedava sense subministrament, un altre d’ells li facilitava mercaderia, garantint així l’exclusivitat dels seus clients, que no recorrien a altres punts per aconseguir la droga. Distribuïen principalment cocaïna, tot i que també proporcionaven marihuana, ketamina i èxtasi. Els agents van descobrir que a més dels seus propis domicilis, comptaven amb altres punts de venda: establiments hostalers, jardins a la via pública o parcs.

Aquesta situació va generar gran alarma social entre els veïns d’Ibi, temorosos davant l’abast de la banda i el tràfic continu de consumidors en la localidad. El apilament de droga dels quatre venedors, es realitzava per dos dels germans d’Ibi, en una habitatge a Sax, residència d’un conegut clan familiar, dedicat tradicionalment a la distribució a gran escala de substàncies estupefaents d’alta puresa, que proveïa camells i consumidors de tota la província de Alicante.

La líder d’el clan, és una dona de 53 anys d’edat, de nacionalitat espanyola, a la qual li consten els primers antecedents per tràfic de drogues des de fa trenta anys. Posseeix també antecedents per una temptativa d’homicidi fa deu anys. Valent-se com empleats dels seus propis fills i d’alguns dels seus consumidors habituals, distribuïa la droga per a la seva posterior tall i distribució, i també directament per al seu consum. El marit de la matriarca és un drogodependent que viu amb ella.

Els dos germans d’Ibi, encarregats de fer els ports, feien diversos viatges diaris a Sax per adquirir les dosis justes, prèviament emparaulades amb els seus clients, i evitar així portar massa quantitat de droga en cas de ser sorpresos per la Policia o la Guàrdia Civil.

Posteriorment, es reunien amb la resta de el grup en una bugaderia a Ibi. Aprofitant-se de les grans vidrieres, mentre un d’ells vigilava l’exterior, l’altre repartia les dosis per, posteriorment, fer-la arribar als clients en el lloc en el qual haguessin acordat amb ells la cita.

El passat 18 de desembre, les unitats investigadores, amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) d’Alacant, van realitzar quatre registres en tres dels domicilis d’Ibi, i el del clan de la família de Sax. Al domicili de Sax, comptaven amb fortes mesures de seguretat. A l’arribada dels agents, els habitants van exercir una activa resistència per intentar impedir l’entrada al domicili, probablement amb la finalitat d’ocultar la major part possible de la droga abans del registre.

S’han intervingut 100 grams de marihuana i 22 grams entre cocaïna i ketamina; 20 mil euros en efectiu, en fraccions de bitllets de divers valor; i una gran quantitat de material de tall, adulteració i distribució d’estupefaents. Els agents que van realitzar la investigació, compten amb nombroses proves que posen de manifest el gran volum de venda de droga que feien diàriament els diferents membres de la banda.

Han estat detingudes nou persones, d’entre 25 i 55 anys, dels quals sis són homes, i tres són dones, tots ells de nacionalitat espanyola. Se’ls imputen els delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. Després de ser posats a disposició de Jutjat d’Instrucció d’Ibi han quedat en llibertat amb càrrecs.