Home Alcoià La Guardia Civil deté els autors de diversos robatoris en ecoparcs de...

La Guardia Civil deté els autors de diversos robatoris en ecoparcs de les províncies d’Alacant i València

0
SHARE

La Guàrdia Civil d’Alacant ha detingut dos barons d’Alcoi com a autors de catorze delictes de robatoris amb força a les províncies d’Alacant i València, seguint les directrius marcades pel Pla Nacional contra el Robatori de Coure, en el marc de l’operació Ecoparc.

Els delinqüents s’havien apropiat de material de reciclatge que posteriorment venien en una ferrovellera d’Alcoi. Els detinguts han estat posats a disposició de l’autoritat judicial, que ha decretat la posada en llibertat de tots dos.

Desenvolupament del cas

Les investigacions van iniciar a l’agost quan la Guàrdia Civil va detectar un augment significatiu en el nombre de robatoris a l’interior de deixalleries i ecoparcs de diverses localitats de les províncies d’Alacant i València. L’equip ROCA de la Companyia de la Guàrdia Civil d’Ibi amb la finalitat d’identificar i aturar els responsables d’aquests robatoris va iniciar l’operació Ecopark.

En una primera fase de l’operació, els investigadors van analitzar tota la informació obtinguda i, per això, es van posar en contacte durant mesos amb les policies locals respectives de les demarcacions afectades. Gràcies a la informació aportada per les Policies Locals de Banyeres de Mariola i de Muro d’Alcoi, els agents van poder vincular dos homes residents a Alcoi amb els delictes investigats.

Un cop identificats els dos sospitosos, i per mitjà de nombroses vigilàncies, els investigadors van obtenir informació per definir el modus operandi que feien servir. Primerament, seleccionaven els llocs per cometre els robatoris, deixalleries i ecoparcs d’ajuntaments ubicats a un radi de 50 quilòmetres de distància des d’Alcoi. Actuaven en horari nocturn i festiu, arribant fins i tot a cometre 2 o 3 robatoris en una sola nit.

Ambdós subjectes arribaven al lloc en un vehicle de motor, aparcant-lo en llocs allunyats del lloc on havien de cometre els robatoris. Mentre un vigilava des de l’exterior dels establiments dedicats a la gestió de residus, l’altre accedia a l’interior i seleccionava el material a sostreure, donant prioritat al material tecnològic i electrodomèstics.

Transcorregudes poques hores des de la comissió dels robatoris, es traslladaven a una ferrovellera d’Alcoi per vendre tot el material sostret, arribant a acreditar els investigadors que els delinqüents arribaven a obtenir beneficis superiors als 1.000 euros en tan sols 6 dies de feina.

Detenció dels autors del delicte

En una segona fase de l’operació, el dia 22 de novembre, els investigadors es van traslladar a Alcoi i van detenir els dos investigats quan circulaven al vehicle que havien utilitzat per a la comissió dels robatoris. Als detinguts se’ls han imputat 14 delictes de robatori amb força en deixalleries i ecoparcs ubicats a les localitats de Banyeres de Mariola, Mur d’Alcoi, Sax, Salinas, Oliva i Ontinyent.

Tots dos detinguts, dos espanyols de 29 i 30 anys amb multitud d’antecedents policials per fets similars, han estat posats a disposició del Jutjat de Guàrdia i Instrucció d’Alcoi, que n’ha decretat la posada en llibertat amb mesures cautelars. A més, el vehicle fet servir pels delinqüents s’ha posat a la disposició de l’autoritat judicial.