Home Alcoi La línia fèrria Alcoi-Xàtiva tanca mes i mig per a executar treballs...

La línia fèrria Alcoi-Xàtiva tanca mes i mig per a executar treballs de millora per valor de 700.000€

266
0
SHARE

El Ministeri de Transports ha aprovat noves inversions en treballs de millora per a la línia fèrria Alcoi-Xàtiva. Les obres sumen 700.000 euros que afegir als més de 8 milions invertits des de 2019 en ella. Tot després de dècades en que aquesta infraestructura no ha rebut més que treballs menors a algunes de les seues estacions. La línia estarà tancada entre el 19 d’octubre i el 30 de novembre, tot i que s’habilitarà un servei de transport alternatiu entre Alcoi i Xàtiva en bus.

Durant la primera dècada del segle XXI, els governs central i autonòmic van acordar dur a terme inversions valorades en 60 milions d’euros per a fer viable la línia fèrria entre Alcoi i Xàtiva. Es tracta de dos de les capitals de les Comarques Centrals valencianes, àrees industrials i vitals per a interconnectar l’interior de les províncies d’Alacant i València amb la capital regional. Però, fins 2019, les inversions en la infraestructura s’han limitat a obres menors en algunes estacions del trajecte. A partir d’eixe moment, el Govern central ha consignat partides pressupostàries per valor de més de 9 milions d’euros en treballs de millora de la línia, que a hores d’ara no és rentable.

I no ho és per les condicions del trajecte, lent i sinuós, degut entre altres coses a la manca d’inversions que el milloren. Amb les recents inversions, la línia ha renovat les instal·lacions de seguretat entre Alcoi i Xàtiva per valor de 7 milions d’euros; ha renovat part de la via entre Alcoi i Ontinyent amb vora 600.000 euros d’inversió; i el tram entre Ontinyent i Xàtiva amb més d’un milió. Quantitat a les que ara es sumen 700.000 euros més aprovats per l’Executiu central i destinats a la millora del túnel entre Xàtiva i El Genovés. En aquest tram també es construirà un mur de contenció i es faran obres de drenatge de la via, que també veurà netejats els seus voltants.

Els treballs han sigut positivament valorats per una de les grans defensores de les necessàries inversions en la infraestructura, la diputada alcoiana en el Congrés Patri Blanquer. Les inversions escomeses, que superen el 9 milions d’euros en els darrers anys, permetran, afirma Blanquer, el manteniment de la línia en millors condicions de les que tenia fins fa pocs mesos.

Els treballs els desenvoluparan entre el 19 d’octubre i el 30 de novembre, dates en les que el tram Alcoi-Xàtiva restarà tancat al trànsit ferroviari. Això suposarà la posada en marxa d’un transport alternatiu amb autobús en aquesta part del trajecte. S’utilitzaran tant combois de 60 places com de 30, sent aquests darrers els que facen parada en totes les escales del trajecte. El servei de Rodalies entre Xàtiva i València permetrà que eixe trajecte continue realitzant-se amb tren.