Home Cultura La Mare de Déu de la Salut no entrarà el 23 d’abril...

La Mare de Déu de la Salut no entrarà el 23 d’abril al Portal d’Onil pel risc de contagi

1318
0
SHARE

La Mare de Déu de la Salut és des de fa segles la patrona de la vila d’Onil. A ella se li atribueix el fet miraculós de la curació de la població respecte a la pandèmia de pesta negra que assolava tota Europa en el segle XVII. Llavors, el poble va traure mobles i robes als carrers per a cremar-los en enormes fogueres amb les que matar a aquell virus. Casi 400 anys després, la població torna a enfrontar-se a altra pandèmia amb el Covid19.

El virus ja ha obligat a ajornar les Festes de Moros i Cristians -previstes enguany entre el 29 d’abril i el 3 de maig-, però els colivencs encara confiaven en poder fer entrar a la seua patrona al poble. Des del principi de la crisi sanitària, molts balcons d’Onil lluiexen la imatge de la seua patrona per a fer força contra el coronavirus. Però, tot i això, els veïns esperaven que l’entrada al poble de la patrona, com cada 23 d’abril, fora un nou impuls per a lluitar contra el virus com al 1648.

No obstant, i atenent a les actuals circumstàncies sanitàries i de confinament -que poden veure’s allargades més enllà de l’11 d’abril-, la Majordomia de la Mare de Déu de la Salut ha decidit ajornar també la processó de conegut com a Dia de la Mare de Déu a Onil. En funció de com evoucione la situació es tractarà d’enllestir altra data per que la patrona visite el poble, com cada any. Una data que, probablement, es faça coincidir amb la dels Moros i Cristians. Una festivitat que Onil celebra en honor a la seua patrona.

Festius locals

D’altra banda, l’Ajuntament ha proposat deixar en suspens els dos festius locals aprovats per al 23 d’abril (Dia de la Mare de Déu) i el 28 de novembre (Dia del Nostre Senyor Robat). La idea és poder adaptar el calendari amb aquestes dates per a aprofitar-les al màxim i poder celebrar els festejos una vegada superada la pandèmia.