Home Destacats La neteja de les restes forestals a la serra d’Onil tindrà cost...

La neteja de les restes forestals a la serra d’Onil tindrà cost zero per als propietaris

239
0
SHARE

L’empresa que l’Ajuntament d’Onil ha seleccionat per a netejar de restes vegetals la serra que envolta la localitat es troba redactant l’informe que presentarà als propietaris de terrenys. La premissa és que aquestes tasques, a les que obliga la llei, no tinguen cap cost per als colivencs, ja que la mercantil obtindria matèria vegetal per a convertir en biomassa sense pagar per ella, però tampoc sense cobrar. Unes taques que sempre seran supervisades per Generalitat.

Des de fa uns anys, les administracions competents en la gestió forestals estan duent a terme accions per a protegir aquests indrets i enllestir protocols que permeten conservar-los. Són els coneguts com a plans d’emergències que cada localitat ha tenir per imperatiu legal. Però a la muntanya alacantina existeix una localitat que té unes especials connotacions en quant a la superfície forestals de seu terme municipal. És Onil, a la Foia de Castalla, on la pràctica totalitat de la serra que avarca és de titularitat privada des de segles enrere.

Aquesta situació suposa una anomalia que no es reprodueix de forma sovint a altres municipis. Les precipitacions del temporal ‘Glòria’ a inicis de 2020 han fet més palès la necessitat de dur a terme neteges forestals a la coneguda com a vila de les nines, cosa que no s’ha dut a terme a Onil des que no es fan usos agrícoles a la zona. Eliminar les restes forestals suposa un costós procés per als propietaris, inviable en molts casos a pesar de ser una obligació. Per això, l’Ajuntament ha seleccionat una empresa que, utilitzant elements no agressius amb l’entorn natural, s’encarregarà de convertir la matèria vegetal de la Serra d’Onil en biomassa i pellets a cost zero per als propietaris.

Els propietaris de finques a la serra colivenca tindran encara la darrera paraula en un procés que ja es troba sota estudi per part de la mercantil. La idea és que l’informe que presente puga ser divulgat als afectats. En principi la idea és dur a terme una neteja que elimina el risc que a hores d’ara existeix a la Serra d’Onil, especialment després de ‘Glòria’. La resta de processos es durien a terme de forma periòdica per part d’una empresa que haurà de sotmetre cadascuna de les seues accions al dictamen de la Conselleria de Medi Ambient.

L’elecció municipal d’aquesta empresa, radicada a Cazorla, es deu a que no utilitza maquinària pesada, cosa que podria afectar a l’estat i la biodiversitat de la Serra d’Onil.