Home Alcoià La patronal de l’Alcoià-Comtat reivindica concursos públics transparents a totes les administracions

La patronal de l’Alcoià-Comtat reivindica concursos públics transparents a totes les administracions

1010
0
SHARE

La Federació empresarial de l’Alcoià i el Comtat, FEDAC, sol·licita a les diferents administracions públiques, i més en concret a les locals, més claredat en la convocatòria de concursos públics que fan referència a obres i serveis.

Des FEDAC es valora positivament la millora dels criteris de transparència per a l’obtenció d’informació sobre la convocatòria de concursos públics, però reclamen que la redacció de les bases i requisits siguin més clars perquè realment puguin considerar-se de concurrència competitiva i que qualsevol empresa de serveis pugui optar en igualtat de condicions que la resta.

En els últims temps, FEDAC ha detectat -sobretot en concursos d’obres en poblacions petites- alguns requisits recollits en les bases que es presten a la confusió o que no s’apliquen fidelment després del coneixement de l’empresa seleccionada.

Així, per exemple, en un dels recents concursos per a una obra detectat per FEDAC, es valora que les empreses optants tinguen seu social el més a prop possible de la població en la qual s’executa l’obra. Un criteri que podria ser qüestionable atenent a la concurrència pública, ja que la procedència de les optants no hauria de ser un factor determinant en el procés.

Malgrat això, en el cas esmentat s’indica que es valoraria que les instal·lacions de l’empresa optant estigueren el més proper a la població possible “per assegurar una resposta més ràpida davant incidències i reduir els costos mediambientals derivats de la distància del lloc de treball a laborar, afavorint a més l’economia circular”. A pesar de la millora inclosa en el plec, l’empresa adjudicatària resultant té la seva seu social a 75 quilòmetres de distància, tot i que va llogar un local a la localitat.

Una altra condició prèvia indispensable però poc habitual és la d’establir dia i hora exacta per a la visita prèvia a l’emplaçament objecte del contracte. Habitualment es fixa un ventall de dates perquè els optants es presentin al lloc i puguin valorar la seva proposta concreta. En el cas exposat per FEDAC, el consistori en qüestió la limita a un sol dia -concretament el dia 1 d’agost- a les 11:30 del matí.

Per a FEDAC, són requisits que s’emmarquen en la legalitat però que limiten i dificulten el procés de selecció de les empreses que concorren a una obra pública, i proposa que siguin requisits més clars, oberts i flexibles sense que limiten la presència de cap candidat.