Home Alcoi La peatonalització redueix en prop d’un 40% el grau de contaminació de...

La peatonalització redueix en prop d’un 40% el grau de contaminació de l’aire al Centre d’Alcoi

0
SHARE

La peatonalització del Centre d’Alcoi -una de les principals àrees de pas de vehicles de tota la ciutat-, és una de les principals mesures que el govern municipal tenia per a la present legislatura. El procés ha rebut queixes per part de veïns i comerciants, amb vora un miler de al·legacions presentades. La major part d’elles fan referència a les incomoditats que pot generar la conversió dels carrers a peatonals per a aquests col·lectius. No obstant, un dels objectius d’aquest projecte era fer una ciutat més amable per als vianants i, al tems, millorar la sostenibilitat del barri.

Aquest darrer objectiu està complint-se, segons revelen els dispositius de mesurament de la qualitat de l’aire que Alcoi té instal·lats per diferents parts del casc urbà. Dos d’ells es troben al Casc Antic alcoià i controlen la qualitat de l’aire a la que era una de les zones més transitades per cotxes i vehicles comercials. Els mesuradors -ubicats al Cantó del Pinyó i la l’Avinguda País Valencià- han mostrat una considerable davallada dels índex de CO2 en l’aire a aquestes zones que ronda el 40% de contaminants. Una reducció que no s’ha registrat a les altres 2 zones on es mesura la qualitat de l’aire a la ciutat, ubicades a Santa Rosa i la Zona Nord.

Segons porten denunciant els ecologistes alcoians, l’índex de contaminants en l’aire a la ciutat dels ponts és perillós per a la salut humana, animal i vegetal. Per això, l’Ajuntament valora positivament aquesta davallada del nivell de CO2 en l’aire del Centre. Aquest és precisament un dels objectius del Pla Alcoidemà, que vol convertir a la capital de l’Alcoià en una ciutat més sostenible. La peatonalització és una de les mesures per a aconseguir-ho encara que barrejar mobilitat amb sostenibilitat no resulta fàcil.

Quasi mes i mig després de la posada en marxa de la peatonalització del Centre d’Alcoi, la Policia Local ha denunciat a 50 conductors reincidents en saltar-se les mesures de pla. Els principals dubtes de la ciutadania respecte al tema segueixen tenint a veure amb l’empadronament i l’accés als garatges, independents l’un de l’altre.