Home Alcoi La Primitiva ret homenatge a Àngel Lluís Ferrando al seu concert de...

La Primitiva ret homenatge a Àngel Lluís Ferrando al seu concert de rams

1005
0
SHARE

El programa que ens ha presentat la Corporació Musical Primitiva en aquest concert de Rams 2022 és el resultat de posar en el faristol les obres que no es van poder estrenar en el seu dia degut a la pandèmia. Aquesta edició compleix la seua funció de sentir sobre un escenari el que serà el repertori de les properes festes, un repertori que ha hagut d’esperar dos anys més de l’esperat en aquest temps que no hem gaudit de Festa.

La Primitiva després de l’interpretació de l’Himne de Festes

Una festa de la música festera que ha servit per homenatjar a Àngel Lluís Ferrando, el seu anterior director i director de l’Himne d’enguany. L’ens musical ha triat tres obres del director i compositor per tancar el seu programa: “Cruïlla de cors”, “Istar” i “Tempora Belli”. A més, Ángel Lluís Ferrando ha estat l’encarregat de dirigir les dos últimes peces: l’emblemàtica “L’entrà dels moros” i, com no, l’Himne de Festes, que ha servit com a pràctica per al que serà el seu gran moment el dia 21 d’abril.

Ángel Lluís Ferrando amb el detall que li han preparat des de la Primitiva

A més, aquest diumenge també s’ha presentat el llibre “Repàs de Rams, 80 anys de música festera amb La Primitiva”, una obra de Pablo Martínez que fa un repàs per la història del concert de rams realitzat per la Vella des dels anys 40 fins ara i que han pogut arreplegar tots i totes les que han assistit al concert i que també es podrà aconseguir comprat el periòdic El Nostre.

 

Un concert amb obres d’ara i sempre

El concert s’ha iniciat amb Alma, pasdoble d’Azael Tormo Muñoz que ha estat Premi ‘Juan Cantó Francés’ al LIV Concurs De Composició de Música Festera d’Alcoi 2021.

Seguidament s’han escoltat dues obres que tenen com a protagonistes a dos músics de la casa. El compositor de Cocentaina, Vicente Cortés, li dedica la marxa mora Serra, músic i alcoià a Rafael Serra, gran amic de l’autor, i després interpretarem Lluitadors del 79, primer pasdoble compost pel nostre company Julio García Casasempere i dedicat als seus pares. Com bé diu ell a la dedicatòria del mateix, «Als meus pares, els autèntics lluitadors. Pel seu meravellós i evocador llegat ric en valors i principis». Es tracta d’una peça amb un caràcter marcial que beu dels pasdobles clàssics del segle XX i de l’Himne a Sant Jordi Insigne Màrtir, d’ Enrique Juan Merín.

 Després ha arribat el torn per al pas masero Saoro del mestre d’Adzeneta d’Albaida, Ramón Garcia i Soler. Aquesta obra està pensada sol i exclusivament per a ser desfilada per esquadres de maseros, llauradors, valencians o qualsevol altra filà amb una estètica similar, ja que està basada en un romanç de cec tradicional valencià, conegut a Banyeres de Mariola com El Romanç de Matxero i Teresa. Aquesta melodia popular és el germen que mou el discurs de tota la composició.

Alcodiànima del director actual de la Vella, Francisco Valor Llorens, és l’obra que tancarà aquesta primera part, dedicada a Jordi Seguí Ripoll (Quaranta) membre fundador de la filà Alcodianos d’Alcoi, encarregada per la seua familia (fills Marisa i Jordi, i néts Pablo, Jordi i Mauro) amb la il.lusió que existeixi una creació musical en memòria seua i que la “seua Filà” (com solia dir ell)  i qualsevol fester o amant de la música de Festes la puga gaudir.

Han encetat la segona part del concert amb el pasdoble del mestre Enrique Alborch, Maig del 24. Pasdoble d’estil dianer, d’aquells anomenats “sentats” dedicat a la Unió Musical de Bocairent. El títol fa referència a la data del primer acte en que els músics de les bandes “La Vella” i “La Nova” es van unir sota la direcció del mestre fundador Àngel Bernat per a tocar junts formant dita entitat musical. Fou el 16 de maig del 1924 en la processó de Sant Isidre.

Amb Glòria al Capità, marxa cristiana del compositor d’Alcoi Vicent J. Sanoguera Rubio, s’ha encetat un bloc on s’han interpretat les obres que seran la banda sonora de les festes de 2022. Dedicada a Alfonso Moreno FernándezCapità Cristià de la Filà Muntanyesos,  és una marxa per a banda, dolçaines i sac de gemecs (gaita valenciana), amb lletra de Jordi Miró Mira. Sacs de gemecs i dolçaines donen inici a la marxa amb un tema que evoca cants muntanyesos i que durant tota la resta de la marxa mantenen un paper independent i complementari a la resta de la banda, que té tres temes, el primer inquiet i bèl·lic, el segon gloriós i l’últim religiós i reflexiu, per acabar repetint el segon tema de Glòria.

La Primitiva amb la Coral Polifònica Alcoiana

Sakasik, marxa mora del compositor d’Ontinyent Saül Gómez i Soler, serà l’obra amb la que la Primitiva acompanyarà a l’esquadra de negres de la Capitania de la Filà Cordón. Aquesta obra va ser escrita originàriament per a colla de dolçainers i secció de vent metall i va estar dedicada als Cavallers del Capità. És un dels moviments de la suite Al’ariba, dedicada a la Filà Verds d’Alcoi. La suite la conformen un total de 13 peces i va dedicada a Jorge Vaquer, capità moro d’Alcoi per la filà Verds de 2018. En aquesta ocasió estrenem la versió per a banda simfònica i colla de dolçaines.

Amb Amicitia IOAM del mestre murer José-Rafael Pascual Vilaplana, tancarem aquest bloc. Aquesta marxa serà amb la que la Primitiva acompanyarà als cavallers i les dames de l’alferecia de la Filà Cruzados. Encàrrec de l’alferes Joaquín Brotons, forma part de les cinc obres que el mestre José Rafael ha compost per a aquesta alferecía. Totes elles naixen d’una mateixa, IOAM la marxa de l’alferes, on podem trobar clares alusions a la música alcoiana: Himne de festa, Walí-Walí o Serra de Mariola son l’eix vertebrador d’aquesta obra.

L’última peça que s’ha interpretat abans de l’homenatge a Àngel Lluís Ferrando ha estat Moment de Festa del mestre Amando Blanquer Ponsoda. Obra dedicada a Rafael Payá, cardiòleg alcoià que va atendre al mestre Blanquer durant un període molt complicat de salut. Moment de Festa, marxa homenatge a Maurice Ravel i el seu famós Bolero, sens dubte una delícia per als nostres sentits.