Home Alcoià La UNDEF demana un sol repartiment de pólvora per localitat cara al...

La UNDEF demana un sol repartiment de pólvora per localitat cara al cicle dels Moros i Cristians

0
SHARE

La UNDEF (Unió Nacional d’Ens Festers), que defensa els interessos del món dels Moros i Cristians, mantindrà en dates properes una reunió amb representants del Govern d’Espanya. A ells els traslladarà la necessitat de que el repartiment de pólvora per als festejos es duga a terme en un únic viatge. S’evita així dur a terme diversos repartiments i s’augmenta la seguretat per a uns actes que enguany veuran reduït el preu de l’explosiu i han registrat un augment en la demanda de carnets de disparador.

Les Festes de Moros i Cristians, principal manifestació cultural i tradicional de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, van nàixer en torn als actes amb pólvora. A partir d’aquestes representacions de la lluita entre les tropes cristianes i mores es van començar a crear més actes festers, com les desfilades. Però els actes amb pólvora i el propi explosiu han sigut víctimes d’anys de persecució legislativa que han arribat a posar en perill la celebració d’aquests festejos. 2019 i enguany són dos dels principals exercicis per a determinar el futur d’aquest element fundacional per excel·lència dels Moros i Cristians.

Ja l’any passat es va aconseguir una reducció en el preu de la pólvora. Un fet que previsiblement farà augmentar la participació en els alardos. Però els actes amb pólvora es duen a terme durant diferents jornades en funció de la localitat. Per això, des de la UNDEF reclamen que aquest fet no siga motiu per a dur a terme diversos repartiments de pólvora per localitat. Un fet que maximitza la burocràcia, encareix el preu de l’explosiu i causa un profund malestar dins del món fester. La solució podria passar per instal·lar polvorins amb garanties a les poblacions que disparen durant diverses jornades.

La UNDEF està a l’espera d’una reunió en la que estan implicats diferents ministeris del govern espanyol. En ella, se’ls explicarà als responsables governatius l’ús i les condicions amb les que s’utilitza la pólvora per a fer Festa a terres llevantines. Les expectatives per part de l’ens fester són bones, i esperen mantenir l’encontre abans de Setmana Santa. UNDEF també ha detectat darrerament un augment en la demanda de cursos de formació per a disparadors, pel que espera un creixement de la participació en els alardos de les diferents poblacions cara al present cicle fester.

En qualsevol cas, el subministrament de pólvora per a enguany estarà garantit a totes les poblacions. El polvorí que abasteix els Moros i Cristians s’ha compromès per contracte a dotar d’explosiu a les localitats que celebren aquest tipus de festejos. Una mesura a la que s’afegeix una sensible rebaixa en el seu preu.