Home Cocentaina La Unitat Canina de la Policia Local de Cocentaina duplica les confiscacions...

La Unitat Canina de la Policia Local de Cocentaina duplica les confiscacions de droga entre 2019 i 2020

1059
0
SHARE

Les Unitats Canines s’han convertit en una eina per a facilitar la tasca als cossos de seguretat locals. Bona part de les localitats de la muntanya en tenen una activa per a ajudar als agents a detectar, sobre tot, substàncies estupefaents. En el cas de Cocentaina, aquesta unitat es va crear al juny de l’any 2018, moment en què es van adquirir dos cans femelles amb pocs mesos d’edat i que es van assignar als guies encarregats de la seua cura i entrenament.

A gener del 2021 les cans han detectat prop de 500 substàncies prohibides, i de forma notòria, s’ha apreciat un fort descens de consum en diverses zones públiques de la localidad. Les gosses han sigut les encarregades de detectar un total de 229 confiscacions de droga a la població entre setembre de 2019 i agost del 2020. Tot a pesar que la unitat va estar paralitzada durant els primers mesos de la pandèmia i de la no celebració de les festes patronals. Xifres que suposen que els cans han detectat més del doble de substàncies respecte a l’anterior període anual. De les 229 actes de droga, en 106 han sigut detectades sobre la persona denunciada o les seues pertinences; i les restants, 123, en parcs públics de la localitat, considerades com actes sense autor conegut. Les substàncies més intervingudes són dosis marihuana i de haixix, seguides de cocaina i pastilles d’èxtasi. No han estat detectades dosi d’heroïna o drogues sintètiques com l’speed, encara que els cans són capaços de detectar-les.

La Unitat Canina està formada per dos guies canins acreditats per l’Institut Valencià de Seguretat Publica i Emergències, amb els nivells bàsic i avançat. Les gosses, Dana i Mona -de raça Pastor Alemany-, estan acreditades com gosses de treball amb el sistema de Marcatge Lapa, sistema no invasiu que permet al can assenyalar el lloc exacte on es troba la substància sense causar cap tipus de danys sobre la persona o objecte. 

Las Unitats Canines a les policies locals són una eina fonamental per eradicar el consum de drogues a la via pública. El seu poder dissuasori i la seva efectivitat donen al ciutadà una sensació de seguretat i tranquil·litat, afirma la Policia Local contestana.