Home Alcoi La xifra de víctimes del coronavirus a les residències amb brots d’Alcoi...

La xifra de víctimes del coronavirus a les residències amb brots d’Alcoi i Onil supera les 75 persones

2006
0
SHARE

Les xifres de morts que està deixant el coronavirus a les residències de la Tercera Edat a tota Espanya són terribles. Els majors de 65 anys són el principal sector poblacional de risc devant la pandèmia, i l’entrada del virus en punts on es concentren aquestes persones causa situacions dramàtiques. La immensa majoria d’aquests centres són de titularitat privada i en elles es registra el major índex de mortalitat per Covid19. Un fet que hauria de fer repensar l’atenció que reben els majors a aquestes instal·lacions cara al futur.

A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen dos residències on s’han registrat brots del virus pràticament des dels primers moments. Es tracta de la Domus Vi d’Alcoi -de titularitat privada amb places públiques concertades amb Generalitat- i la d’Onil -també de gestió privada per concessió pública-. Les darreres notícies parlaven d’unes 52 víctimes del virus a aquesta infraestructura de la ciutat dels ponts, mentre que la d’Onil en registrava un mínim de 6.

Ara, tvA ha tingut accés a informacions que parlen d’un augment de morts als dos centres geriàtrics, que des de fa setmanes estan intervinguts per la Conselleria de Sanitat. Les aporten els propis familiars dels usuaris dels centres, així com fonts del Departament de Salut d’Alcoi. Totes elles parlen d’unes 62 persones mortes a la residència alcoiana, on en les dos darreres jornades han mort 3 usuaris, segons els familiars. Les xifres al geriàtric colivenc són inferiors, però el nombre de víctimes del coronavirus a les seus instal·lacions s’eleva ja a 15 dels majors que atenen, segons fonts sanitàries. En aquest segon cas, des dels sindicats afirmen que el grau de contagi entre els usuaris és molt elevat.

Sense notícies de Sanitat

Josele Garcia, un dels responsables de l’associació de familiars d’afectats a la Domis Vi d’Alcoi, ha criticat amargament les paraules de la Consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. La titular del departament ha afirmat per dos vegades en roda de premsa que no ha rebut cap notícia respecte a que des de l’associació tractaren de posar-se en contacte amb ella. Cosa que desmenteix Garcia, que ha tractat de contactar mitjançant el telèfon de la conselleria en repetides ocasions, sense trobar resposta en cap d’elles.

Des de la residència alcoiana contacten una vegada al dia amb les famílies per a comunicar -sense aprofundir en el tema, denuncien- l’estat dels usuaris als seus éssers volguts. També tenen la possibilitat de dur a terme videoconferències amb els seus familiars ingressats. No obstant, la manca d’explicacions causa una creixent indignació en la plataforma, integrada per un centenar de famílies. Les poques respostes que reben han motivat que es plantegen emprendre accions legals per a obtenir informació per via judicial.