Home Banyeres La xylella arriba ja a 6 parcel·les del Comtat mentre el foc...

La xylella arriba ja a 6 parcel·les del Comtat mentre el foc crema un 95% menys de serra

2553
0
SHARE

La xylella arriba ja a 6 parcel·les del Comtat mentre el foc crema un 95% menys de serra

Generalitat ha detectat el sisè brot de xylella fastidiosa a la comarca del Comtat, pel que s’ha activat de nou el protocol d’actuació. Una notícia que arriba al mateix temps que altra positiva, com és la reducció del 95% en la superfície cremada a les comarques en 2017, tot i l’augment d’actuacions dels Bombers, xifrat en el 28% respecte a l’any anterior.

La xylella fastidiosa, una bactèria que amenaça l’existència dels cultius arbrats des de fa ja vora un any a la Península Ibèrica, continua avançant a les comarques de la muntanya alacantina. Fins ara eren 5 els brots detectats a la província d’Alacant, 3 d’ells a localitats de la comarca del Comtat i la resta a les Marines Baixa i Alta. Aquest fou concretament el punt d’entrada de la bactèria a la Península després de pegar el bot des de les Illes Balears, on va arribar provinent d’Itàlia. Aquest cuc mata els exemplars d’arbres que colonitza, fins ara tot ametlers.

Ara, la Generalitat Valenciana, que ha analitzat milers de mostres en els darrers mesos, ha detectat el sisè brot a la província d’Alacant, i concretament en altra parcel·la del Comtat. Fins ara s’ha detectat la presència de la xylella a Balones, Benimassot, Fageca i Quatretondeta, on ja han sigut destruïts els arbres ubicats a menys de 100 metres de l’exemplar infectat. Una detecció que arriba després de que el Consell haja establert les indemnitzacions que rebran els agricultors que hagen hagut de destruir els seus cultius per l’arribada del bacteri. Poc menys de 6.200 euros és la xifra que rebrà cada agricultor per hectàrea eradicada, quantitat que els sindicats agraris consideren insuficient. També consideren que el mètode de lluita contra la xylella no és l’adequat, pel que insten a la Generalitat a investigar els vectors que fan tant perillós a aquest cuc en zones agràries de secà.

Aquesta informació contrasta amb altra ben positiva a les comarques, com és el fet de la reducció de la superfície que durant el 2017 s’ha vist afectada per altra lacra dels espais naturals, com són els incendis forestals. En comparació amb el 2016, l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han vist com les hectàrees cremades han passat de 120 a únicament 5, tot i que els efectius d’emergència forestal han hagut d’actuar en 988 ocasions per les 772 de 2016. O el que és el mateix, mentre les actuacions dels Bombers augmenten un 28%, la superfície cremada es redueix un 95% a les comarques. Localitats com Ibi, Castalla i Banyeres han vist multiplicada la quantitat d’intervencions dels Bombers, tot i que cap d’elles ha registrat importància. No obstant, els cossos d’emergència reivindiquen el paper de la prevenció i la conscienciació ciutadana.