Home Alcoià L’Alqueria d’Asnar es converteix en epicentre de la difusió de la pilota...

L’Alqueria d’Asnar es converteix en epicentre de la difusió de la pilota valenciana entre els escolars

397
0
SHARE

La pilota valenciana és l’esport autòcton de la Comunitat Valenciana: una disciplina històrica encara que no massa cridanera, i que en rares ocasions ha centrat l’atenció mediàtica. Tot i això, conforma una part de la cultura i la idiosincràsia valencianes, i un puntal per a la difusió del valencià. Fets que li han comportat un suport explícit per part d’administracions com la Generalitat o la Diputació d’Alacant. De fet, aquest darrer ens porta anys posant en marxa la iniciativa ‘Pilota als col·legis’, amb la que fomentar la seua pràctica entre els escolars alacantins.

A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeix una localitat en concret que històricament ha estat bolcada amb la pilota valenciana. És l’Alqueria d’Asnar, que té l’honor de tindre entre les seues veïnes a les integrants de l’equip femení sub-23, recentment proclamat campió autonòmic. Aquest fet li ha valgut a la població del Comtat per a albergar una jornada auspiciada per la Federació de Pilota Valenciana. Amb ella, s’ha convocat als escolars de les poblacions del voltant per a buscar entre ells a les figures de la pilota valenciana del futur.

Un esport en creixement

A dia de hui són en torn a 2.000 les fitxes federatives de jugadors de pilota valenciana a tota la regió. Una dada que està experimentant un notable creixement tot i les dificultats dels professionals d’aquesta disciplina per a guanyar-se la vida amb ella. El creixement es centra especialment en les xiques, el sector poblacional que més jugadores noves aporta en els darrers anys a la pilota valenciana. Es tracta d’una tendència que es vol impulsar cara al futur.

La pilota valenciana té unes 13 modalitats diferents, moltes d’elles relacionades amb la tradició específica de cada localitat on es practica.